Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Psychické vyčerpanie čerstvých mamičiek. Nemôže za neho iba únava a hormóny po pôrode

reklama:
Psychické vyčerpanie čerstvých mamičiek. Nemôže za neho iba únava a hormóny po pôrode

Radosť, šťastie a nadšenie. Všetky tieto pocity by mali podľa všeobecnej mienky zažívať všetky čerstvé mamičky. Lenže realita je iná. Dostavujú sa stavy vyčerpania, úzkosti i depresií. Tieto pocity, kvôli ktorým si ženy nahovárajú, ako sú hroznými matkami, však nie sú spôsobené iba hormónmi a únavou. Čo a kto za nich môže?

Ešte pred otehotnením aj počas tehotenstva máva žena úplne iné predstavy o tom, akým spôsobom so svojim bábätkom strávi materskú a rodičovskú dovolenku. Lenže, keď príde na realitu, tieto predstavy sa rozplynú ako para nad hrncom. S narodením dieťaťa sa úplne mení ženin životný štýl. V čerstvej mamičke sa navyše búria hormóny, je veľmi unavená a cíti sa aj sociálne izolovaná. Nie je sa preto čomu diviť, že sa novopečené mamičky ocitajú na prahu psychického aj fyzického vyčerpania. Za ich nepriaznivý stav však nemôžu iba hormóny a únava. Novopečené mamičky si svoju situáciu často zhoršujú aj samé.

Vedci z belgického psychologického výskumného inštitútu došli k zaujímavému zisteniu. Vyššiemu riziku rodičovského vyhorenia sú vystavené ženy, ktoré majú vyššie vzdelanie. Stredoškoláčky a zvlášť vysokoškoláčky sú pod veľkým tlakom, aby boli tými najlepšími a najdokonalejšími v tom, čo robia. Ich ciele sú však často nerealistické, čo súvisí s prípadným vyhorením aj duševnými poruchami.

Ak si chcete konečne užívať rodičovstvo, skúste trochu poľaviť zo svojich nárokov a počúvajte iba svoje potreby a potreby vášho dieťaťa. Nemusíte byť úplne dokonalou mamou. Buďte radšej spokojnou mamou, ktorá je v pohode.

Majú nerealistické očakávania, ktoré sú ovplyvnené sociálnymi sieťami.

Sociálne siete sú pre čerstvú mamičku veľmi stresujúcou záležitosťou. Fotky a posty dokonalých mamičiek, ktoré svoje rodičovstvo zvládajú na jedničku s hviezdičkou, v nich vyvoláva pocit nedokonalosti a zlyhania.

Prvé mesiace po pôrode sú pre novopečenú mamičku obrovskou zmenou, s ktorou vôbec nepočítala a s ktorou sa musí postupne vyrovnávať. Starostlivosť o dieťa považuje za veľmi monotónnu, vyčerpávajúcu a stresujúcu záležitosť, ktorá má nepriaznivý vplyv na jej doterajší životný štýl a tiež identitu. Tieto pocity, prostredníctvom ktorých sa žena snaží vysporiadať s tým, že sa stala matkou, obvykle odznejú, až keď má jej bábätko okolo šiestich mesiacov. Práve vtedy si začne svoje dieťa konečne užívať.

Mali by ste vedieť, že na svoje dieťa aj chod domácnosti nie ste rozhodne sama. Požiadajte o spoluprácu otecka aj starí rodičia. Nebuďte v jednom kole, namiesto toho si urobte čas sama pre seba. Vďaka tomu si budete rodičovstvo oveľa viac užívať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.