Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Psychológovia varujú pred prehnaným používaním smartfónov deťmi

reklama:
Psychológovia varujú pred prehnaným používaním smartfónov deťmi

Pozor na závislosti, ktoré prichádzajú s modernou dobou. Hoci nám smartfóny neuveriteľne uľahčujú život, majú aj svoju odvrátenú tvár. Ostražitosti nikty nie je dosť, a to platí dvojnásobne v prípade detí. Naši najmenší totiž veľmi rýchlo podliehajú čaru mobilných telefónov natoľko, že bez nich nevedia ani žiť. Ako to ovplyvňuje ich správanie a ktoré ďalšie negatíva tento fenomén so sebou nesie?

Používanie smartfónov prináša množstvo výhod, no nemali by sme ich dôležitosť preceňovať. Naopak, ukázalo sa, že na deti môžu mať takéto zariadenia veľmi negatívny vplyv. Nedávny prieskum odhalil alarmujúci stav v spoločnosti 21. storočia. Naše ratolesti trávia pred obrazovkami až 6,5 hodiny denne. Tretina opýtaných zároveň uviedla, že bez svojich elektronických hračiek nedokáže fungovať. Odborníci zdvíhajú varovný prst pred následkami takéhoto správania.

Oslabené vzťahy medzi rodičmi a ich deťmi

Puto medzi rodičmi a ich ratolesťami je nesmierne dôležité. Podľa vyjadrení psychológov však môžu smartfóny výrazne naštrbiť vzťahy v rodine. Vplyvom technológií sa vytráca bežná komunikácia – rodičia sa nerozprávajú so svojimi potomkami, a tí zasa nevenujú pozornosť dianiu okolo domácnosti.

Potlačené sociálne zručnosti

Smartfóny uľahčujú cestu k priateľstvu. Tým, že sa v dnešnej dobe vzdialenosť medzi kamarátmi obmedzila len na “pár klikov”, mladí sa socializujú úplne iným spôsobom. Stávajú sa pohodlnejšími, nepotrebujú opúšťať svoje domovy a hľadať interakcie v skutočnom svete. To však môže viesť k mnohým sociálnym ťažkostiam v realite.

Úzkosť a depresia

Ako uvádza portál brightside.me, Britská psychologická spoločnosť potvrdila, že úzkosť, depresia a ďalšie problémy s duševným zdravím môžu byť spôsobené práve používaním smartfónov. Deti nie vždy dokážu rozlíšiť a pochopiť hranicu medzi sociálnym a reálnym prostredím. Negatívne na ne môže vplývať aj fakt, že sú pod neustálym tlakom, aby boli k kedykoľvek k dispozícii.

Vplyv na kvalitu spánku

Zo štúdie pediatrov vyplýva, že medzi časom stráveným pred obrazovkou a nedostatkom kvalitného spánku u detí, je úzke prepojenie. Málo spánku pritom môže stáť za množstvom zdravotných problémov, odchýlok v správaní a môže sa podpísať aj na výkone v škole. Dieťa potrebuje správne odpočívať, aby bolo schopné vykonávať rôzne aktivity.

Narastajúci výskyt obezity

Ďalší z výskumov naznačuje, že používanie smartfónov ide ruka v ruke s narastajúcim počtom obéznych detí. Príliš veľa času zasväteného telefónu má za následok pokles fyzických aktivít. Navyše, podľa brightside.me je sedenie za obrazovkou spojené s konzumáciou aspoň jedného sladeného nápoja denne.

Problémy so správaním

V súčasnosti má množstvo detí diagnostikovanú poruchu pozornosti či hyperaktivitu. Podľa niektorých štúdií je príčinou tohto faktu práve zvyšujúci sa čas strávený za obrazovkou. Štúdia dánskych výskumníkov navyše uvádza prepojenie medzi problémami v správaní u detí a vystavovaniu ich mobilným telefónom v prenatálnom období.

Foto: © Depositphotos.com. brightside.me

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. januára 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.