Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rada, ktorú ocenia všetky ženy! Ako sa zbaviť bolesti v podbrušku

reklama:
Ako sa zbaviť bolesti v podbrušku
Rada, ktorú ocenia všetky ženy! Ako sa zbaviť bolesti v podbrušku Foto: www.gettyimages.com

Ženy často pociťujú bolesti v podbrušku kvôli menštruácii. Bolesť žalúdka však nie je problémom iba žien a tento problém majú aj muži. Bolesti v podbrušku sú bežné a často sa im ľahko uľavuje. Ale ak máte tento druh bolesti stále, neignorujte ho.

Jednoduché problémy, ako je prehĺtanie prebytočného vzduchu, konzumácia potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka, otrava jedlom a dokonca aj stres, môžu spôsobiť bolesti v podbrušku. Ale niektoré zdravotné problémy môžu tiež spôsobiť tento problém.

Medzi príčiny súvisiace so zdravím patrí zápcha, intolerancia laktózy alebo lepku, gastroenteritída, kolitída, gastroezofageálna refluxná choroba (GERD), črevná obštrukcia, gastroparézy, Crohnova choroba, divertikulitída, poruchy obličiek, zápal slepého čreva.

V niektorých prípadoch môže zníženie bolesti brucha u žien súvisieť s reprodukčným systémom, vrátane tehotenstva, mimomaternicového tehotenstva, menštruačnej bolesti, predmenštruačného syndrómu, rakoviny vaječníkov, ovariálnych cýst a zápalového ochorenia panvy.

Vzhľadom k tomu, že príčin bolesti brucha môže byť toľko, je veľmi odporúčané konzultovať s lekárom presnú príčinu problému. V miernych prípadoch však môžete k zlepšeniu stavu použiť niektoré domáce lieky a zmeny životného štýlu.

Tu je 5 z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť bolesti v podbrušku

1. Zohrejte ho

Ak máte bolesti brucha v dôsledku PMS alebo menštruácie, skúste na postihnutú oblasť prikladať teplo. Pôsobenie tepla pomáha zmierniť bolesť uvoľnením napínacích svalov v maternici. Umiestnite vyhrievaciu podložku na spodnú časť brucha. Robte to, kým sa nebudete cítiť pohodlnejšie. Prípadne namočte uterák do vody, vyžmýkajte prebytočnú vodu a potom po dobu 1 minúty zohrejte v mikrovlnke. Umiestnite ho na spodnú časť brucha, kým uterák nevychladne. Opakujte každých niekoľko minút, kým bolesť nezmizne. Aj horúca sprcha môže byť účinná.

2. Harmanček

Upokojujúca šálka harmančekového čaju môže poskytnúť úľavu od bolesti v dolnej časti brucha. Bylina je bohatá na protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú uvoľniť maternicu a zmierni kontrakcie, ktoré spôsobujú bolesť počas menštruácie. Harmanček je tiež dobrým liekom na divertikulárne ochorenie, ktoré spôsobuje bolesti v podbrušku.

  • Pridajte 2 až 3 čajové lyžičky sušených kvetov harmančeka do šálky horúcej vody.
  • Zakryte a nechajte pôsobiť 5 minút.
  • Preceďte a pridajte 1 čajovú lyžičku medu.
  • Pite až 3 šálky harmančekového čaju denne.

Upozornenie

Neužívajte harmanček, ak ste tehotná, užívate antikoncepčné tabletky alebo zlé riedenie krvi.

3. Zázvor

Zázvor je ďalšia dobrá liečba bolesti brucha, či už je to príčina menštruácie, PMS, zápcha, dyspepsia, plyn, divertikulárne ochorenie alebo divertikulitída. Zázvor má antimikrobiálny účinok na telo, čo pomáha zmierniť bolesť. Urýchľuje tiež vyprázdňovanie žalúdka a zlepšuje trávenie uvoľnením a ukľudnením črevného traktu.

  • Pridajte 1 čajovú lyžičku strúhaného zázvoru do šálky vriacej vody.
  • Necháme 5 minút variť.
  • Preceďte to a pridajte trochu medu a citrónovej šťavy podľa chuti.
  • Pite 2 až 3 šálky zázvorového čaju denne.

4. Jablčný ocot

Jablčný ocot je účinný pri liečbe najrôznejších stavov, ktoré môžu spôsobiť bolesti v podbrušku. Jablčný ocot, silný detoxikačný prostriedok bohatý na vápnik a draslík, môže pomôcť zmierniť kŕče maternice a zmierniť bolesť spôsobenú menštruáciou alebo PMS. Enzýmy v jablčnom octe tiež pomáhajú tráveniu a zabraňujú plynom alebo zápche. Navyše môže pomôcť rozpustiť obličkové kamene.

  • Zmiešajte 1 až 2 čajové lyžičky surového nefiltrovaného jablčného octu v pohári vody.
  • Pridajte trochu surového, organického medu.
  • Pite tento nápoj raz alebo dvakrát denne.

5. Fenikel

Antispazmodické a protizápalové vlastnosti feniklu môžu pomôcť uvoľniť svaly v maternici, čo zase znižuje bolesť v podbrušku spôsobenú menštruačnými kŕčmi alebo PMS. Je to tiež dobrý liek na zažívacie ťažkosti, plynatosť a zápchu.

  • Pridajte 1 čajovú lyžičku semien feniklu do 1 šálky horúcej vody.
  • Nechajte to luhovať po dobu 5 minút. Naplňte a pite tento bylinkový čaj dvakrát alebo trikrát denne.
  • Môžete tiež denne žuť lyžicu semien feniklu.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.