Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Radosť zakončená veľkým smútkom – Spontánny potrat

reklama:
Radosť zakončená veľkým smútkom - Spontánny potrat

úvodné foto: gettyimages

Potrat – slovo, ktoré v nás vyvoláva najrôznejšiu škálu negatívnych pocitov. Skrýva sa za ním bolesť, smútok, výčitky, nezodpovedané otázky. Prekvapivým faktom je, že spontánnym potratom končí 15-25% potvrdených tehotenstiev. Toto hrozivé číslo v skutočnosti môže byť ešte vyššie, vzhľadom na to, že potrat môže nastať ešte skôr, ako žena vie, že je tehotná.

Spontánny potrat – je strata tehotenstva. Potrat do 12. týždňa tehotenstva označujeme ako raný a do 24 týždňa ako neskorý.

Čo je príčinou spontánneho potratu?

Väčšinu potratov majú za následok genetické problémy dieťaťa (plod sa nevyvíja normálne), ktoré nesúvisia s rodičmi dieťaťa. Je to príčina až 50% potratov. Najčastejšie sa tieto genetické problémy spájajú s počtom chromozómov. Chromozómy sú nositeľmi genetickej informácie. Človek má 46 chromozómov. Pohlavné bunky obsahujú 23 chromozómov, to znamená, že v ideálnom prípade dieťa získa 23 chromozómov od matky a 23 od otca.

Polovica problémov spôsobených chromozómami súvisí s ich počtom – je ich málo alebo naopak veľa. Napríklad zmeny počtu chromozómov sú zodpovedné za genetické poruchy dieťaťa – Turetov syndróm (45 chromozómov) a Klinefelterov syndróm (47 chromozómov).

Ďalšími príčinami môžu byť infekcia, cukrovka, hormonálne problémy, problémy s imunitou, fyzické problémy, problémy so štítnou žľazou, problémy so životným štýlom, teratogénny – škodlivé biologické a ekologické faktory (napr. alkohol, nikotín, drogy, RTG žiarenie), vek a počet predchádzajúcich potratov.

Čo nespôsobuje potrat?

Medzi faktory, ktoré nemajú vplyv na potrat patria:

  • Cvičenie – zahrňuje aj intenzívne aktivity ako beh a bicyklovanie
  • Sex
  • Práca – za predpokladu, že nie ste vystavená chemikáliám alebo radiácii (informujte sa u vášho lekára)

Aká je prevencia?

Často nie je v našich silách predísť potratu, avšak sústreďte sa na seba a na Vaše dieťa:

  • Vyhýbajte sa známym príčinám (alkohol, fajčenie, drogy)
  • Vyhľadajte prenatálnu pomoc, lekára
  • Užívajte vitamíny
  • Obmedzte kofeín
  • Ak je to možné, vyhýbajte sa ľudom s infekčným ochorením

Symptómy spontánneho potratu:

  • Vaginálne škvrnenie alebo krvácanie
  • Kŕče v bruchu alebo v spodnej časti chrbta
  • Výtok z vagíny
  • Skoré vymiznutie tehotenských symptómov (napr. nevoľnosť, napätie v prsníkoch)

Majte však na pamäti, že množstvo žien zažilo výtok alebo krvácanie počas tehotenstva a porodili zdravé deti. Dôležitá je správna lekárska starostlivosť.

Diagnostika potratu

Ženy vyhľadávajú lekársku pomoc v rôznych štádiách potratu, niekedy sa ešte len začal a niekedy už skončil. Na potvrdenie potratu potrebuje lekár skontrolovať niekoľko vecí: spraviť riadne vyšetrenie, skontrolovať symptómy, krvné testy a ultrazvuk.

Po vyšetrení by mal byť doktor schopný povedať, či bol potrat kompletný, nekompletný alebo tzv. zmeškaný.

Kompletný: pokiaľ žiadne tkanivo, ani časti plodu nie sú už v maternici prítomné

Nekompletný: pokiaľ sa v maternici ešte nachádza plod alebo tkanivá (placenta, plodový vak)

Zmeškaný: ak plod prestal rásť, nemá pulz ale nachádza sa ešte v maternici. Nevyskytujú sa pri ňom ďalšie príznaky ako bolesť alebo krvácanie

Ak je potrat už v začiatočnej fáze nedá sa zastaviť. Podľa fázy určí doktor ďalší postup. Môže nariadiť kyretáž (vyškriabnutie) alebo ak je potrat sprevádzaný krvácaním pravdepodobne môže prejsť bez ďalšej lekárskej pomoci sám, prirodzene. Samozrejme dôležitú úlohu zohráva predovšetkým Vaše rozhodnutie.

Čo sa deje potom?

Z fyzického hľadiska:

Ak išlo o úplne spontánny potrat bez lekárskeho zákroku, zotavenie trvá približne dva týždne. Po chirurgickom zákroku je toto hojenie dlhšie, pričom pri úplnej anestézii nasleduje hospitalizácia 2-3 dni. Nasleduje nasadenie antibiotík a trvá 4-6 týždňov dokedy sa neobjaví menštruačné krvácanie.

Z psychického hľadiska:

Duša sa hojí oveľa dlhšie. Potrat môže mať veľmi bolestivý dopad na psychiku ženy. Nehovorí sa o tom síce často, ale spôsobená trauma môže spôsobiť posttraumatickú stresovú poruchu.

Najčastejšími príznakmi posttraumatickej stresovej poruchy (PTSP) sú depresia a úzkosť. Ďalšími sú vyčerpanosť, problémy so spánkom, problémy s pozornosťou, strata chuti do jedla a časté epizódy plaču. Celoživotný výskyt PTSP je u žien 10,4 – 12,3% a u mužov 5 – 6% pričom ju môžu vyvolať rôzne životné udalosti a krízy. V približne 30% prípadov dôjde k spontánnemu zlepšeniu ale u 10% nedôjde k žiadnemu zlepšeniu a môže dôjsť až k poruche osobnosti.

Častým dôsledkom potratu môže byť depresia. Depresia nie je len sklesnutá alebo smutná nálada, ktorá trvá pár dní. Je to dlhodobý stav trvajúci mesiace, ovplyvňujúci naše každodenné fungovanie. Častým spúšťačom je práve strata (v rôznych podobách). Celoživotná prevalencia (výskyt) depresie sa pohybuje okolo 20%, pričom sa významne častejšie objavuje u žien. Existujú rôzne formy od ľahkej depresívnej epizódy až po ťažkú depresiu, ktorá vyžaduje hospitalizáciu. Symptómy sú však často podceňované.

Všetko ale závisí od toho, aký stupeň stresu vtedy žena prežívala, aká je jej osobnosť a ako sa správali jej blízki. Utrpenie spôsobené potratom môže trvať od štyroch mesiacov až po niekoľko rokov. V tom prípade je vhodné vyhľadať psychologickú pomoc.

Spontánny potrat ma na ženu jednoznačne negatívny vplyv. Často sa zabúda na prežívanie muža a na vplyv potratu na jeho psychiku. Muži majú tendenciu čeliť problémov a naprávať ich. V tomto prípade sa však nič napraviť nedá. Muži rovnako pociťujú stratu, hnev a celú škálu negatívnych pocitov a zároveň vedia, že by mali byť podporujúci a byť tu pre svoju ženu. To môže byť niekedy naozaj ťažké.

Pocity smútku sú normálne.

Foto: gettyimages

Ako to celé prežiť?

Ak ste zažili spontánny potrat prežívate celú škálu negatívnych pocitov a taký veľký smútok aký ste si pravdepodobne ani nevedeli predstaviť. Bude to zrejme ťažké uvedomiť si to, ale nie je to Vaša chyba.

Čo teraz?

Rešpektujte svoje potreby a svoje limity. Doprajte si veľa času. Obráťte sa na svojich blízkych alebo na psychológa, nemusíte tomu čeliť sama. Uzdravovanie neznamená, zabudnúť, alebo popierať spomienky. Máte právo byť smutná a rovnako máte pravo prežívať radosť z iných vecí vo svojom živote. Nedovoľte však smútku prevziať nad vami kontrolu.

Autor: Diana Tašková

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. júna 2018Zdroj teratogény: www.enviro.sk psychologické aspekty potratu: onlinelibrary.wiley.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.