Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Rakovina pľúc má zvláštne príznaky. Aj bolesť ramena a kĺbov je jedným z nich, často si ju preto zamieňame s iný ochoreniami

Rakovina pľúc má zvláštne príznaky. Aj bolesť ramena a kĺbov je jedným z nich, často si ju preto zamieňame s iný ochoreniami

reklama:
Rakovina pľúc má zvláštne príznaky. Aj bolesť ramena a kĺbov je jedným z nich, často si ju preto zamieňame s iný ochoreniami

Rakovinu v oblasti pľúc si najčastejšie spájame s príznakmi na pľúcach. Často si preto ďalšie príznaky, ktoré ochorenie sprevádza, s ním nespojíme, hovorí lekárka Christina Chun.

Najčastejším príznakom, že s našimi pľúcami nie je niečo v poriadku, je kašeľ. Ak trvá dlhšie ako tri týždne, mali by sme bez váhania navštíviť lekára, pretože práve to je hlavný príznak, ktorý nás upozorňuje na možný výskyt rakovinového ochorenia. Táto choroba sa ale môže prejavovať aj na iných častiach nášho tela. Niekedy dokonca aj takých, u ktorých by nás nikdy nenapadlo, že môže byť medzi nimi súvislosť. Jedným z takýchto miest je napríklad rameno.

Veľa pacientov vyšetrenie aj konečná diagnóza dokáže veľmi prekvapiť.

U doktora sa mnoho pacientov čuduje, že keď prišli k lekárovi s problémom v oblasti ramena, pošle ich nie röntgen hrudného koša. Mnoho z nich dokonca chcelo vyšetrenie vzdať v domnení, že sa lekár pomýlil. Často sú potom prekvapení, keď sa následne od lekára dozvedia, že majú rakovinový nález na pľúcach. Často sa tento druh vyskytuje v hornom laloku, preto sa choroba môže preukazovať bolesťou v oblasti ramena. Táto časť pľúc sa zvyčajne odstráni pri operácii zvanej lobektomia.

Medzi časté príznaky, ktoré nám rakovinu naznačujú, okrem dlhotrvajúceho kašľa patria tiež opakované infekcie v oblasti hrudného koša, ktoré sa nedajú dlhodobo vyliečiť. Môže dochádzať aj k vykašliavaniu krvi alebo bolesti pri dýchaní. Následkom kašľania sa človek cíti unavený a bez energie. Môže sa tiež objaviť strata chuti do jedla a s tým spojené chudnutie. Pokiaľ na sebe niektorý z týchto príznakov pozorujeme, nemali by sme váhať a kontaktovať lekára.

Súčasná doba a prebiehajúca pandémia celú situáciu komplikuje.

Problém ale môže nastať vzhľadom k súčasnej epidemiologickej situácii vo svete, ale aj u nás. Kašeľ sa v súčasnej dobe veľmi často prisudzuje príznaku infekcie, ktorá počas dvoch rokov ovládla celý svet.

Problémom tiež je súčasná vyťaženosť odborných lekárov, než sa teda k odborníkovi na pľúca dostanete, môže to mať naozaj dlhé trvanie. Je dobré vopred navštíviť webové stránky tohto lekára a informovať sa o tom, ako sa k súčasnej situácii on sám stavia a ako často ordinuje.

Je dobré tieto príznaky nezmierňovať a dopodrobna mu ich vysvetliť, aby rozhodol, či je potrebné neodkladné vyšetrenie, alebo nie. Poradiť nám môže aj lekár praktický, ak sú ale problémy dlhotrvajúce, je veľká pravdepodobnosť, že on sám nás odkáže na vyhľadanie pomoci u odborníka. Niektorí lekári dokonca ponúkajú na svojich stránkach možnosť hovoru cez počítač, aj to by mohlo súčasnú situáciu vyriešiť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.