Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rast prvých zúbkov u detí. Ako bábätku uľaviť od bolesti a zároveň sa trochu vyspať?

reklama:
Rast prvých zúbkov u detí. Ako bábätku uľaviť od bolesti a zároveň sa trochu vyspať?

Prerezávanie prvých mliečnych zúbkov je veľmi náročným obdobím ako pre dieťa, tak pre mamičku. Ide o nekonečné dni plné bolesti, plaču a bezsenných nocí. Akým spôsobom môžete svojmu bábätku pri raste zúbkov uľaviť? Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré navyše zaistia, že sa v noci konečne vyspíte aj vy sama.

Prerezávanie prvých zúbkov. Už okolo šiesteho mesiaca života

Prvé zúbky začnú vášmu dieťatku vykukovať zo spodnej čeľuste okolo šiesteho mesiaca života. Až bude mať jeden rok, tak sa na vás bude smiať už so šiestimi zúbkami. Lenže, čo všetko musí kvôli svojmu úsmevu prežiť!

Je prirodzené, že u každého dieťaťa prebieha prerezávanie prvých zúbkov veľmi odlišne. U niektorého si to ani nevšimnete, iné deti však majú veľké bolesti. A práve preto sú podráždené, nepokojné, zle sajú materské mlieko alebo prijímajú umelú stravu a tiež veľmi málo spinkajú. Prerezávanie zúbkov navyše môže sprevádzať aj zvýšená teplota až horúčka a tiež nepríjemná hnačka. Akým spôsobom teda svojmu bábätku uľavíte od bolesti a ďalších problémov?

Použite gél na rastúce zúbky

V lekárňach bežne zoženiete špeciálne upokojujúce gély na detské rastúce zúbky. Stačí, keď malý oriešok tohto gélu vytlačíte na svoj čistý prst a ľahko týmto gélom svojmu dieťaťu premasírujete ďasná. Použiť pritom môžete gél s obsahom lokálnych anestetík, ktorý ďasná s prerezávajúcim zúbkom miestne znecitliví. Na ďasno svojho dieťaťa môžete naniesť aj upokojujúci čisto prírodný gél obsahujúci výťažky byliniek.

Upokojujúci gél je možné použiť iba, ako uvádza príbalový leták, niekoľkokrát za deň. Aby vaše bábätko toľkonetrpelo, môžete mu po celý deň jeho boľavé ďasná masírovať. Na masáž, ktorá upokojí miesto bolesti a napomôže lepšiemu prerezaniu zúbku, pritom nepoužívajte iba svoj čistý prst. Vyskúšajte tiež nasledujúce:

  • Dajte svojmu dieťaťu tvrdú kôrku chleba, ktorú bude žmoliť v ústach.
  • Od bolesti pomôžu aj hryzacie krúžky. Než ich svojmu dieťaťu dáte, najprv ich vložte do chladničky. Práve masáž a chladenie ďasien pomocou hryzacích krúžkov vášmu dieťaťu veľmi uľaví.
  • Na upokojenie a úľavu od bolesti je vhodná aj obyčajná kávová lyžička, ktorú ste vopred dali do chladničky. Nechajte dieťaťu, nech sa s ňou hrá a cmúla ju.
  • Pravidelne svojmu dieťaťu podávajte to, čo rado papá. Nech stále niečo žuje v pusinke. Či už dlhé kukuričné ​​chrumky, piškóty alebo plátky jabĺčka a banánu.

Podávajte svojmu bábätku pravidelne na pitie harmančekový čaj. Jeho boľavé ďasná môžete tiež priebežne potierať vatovým tampónom namočeným v harmančekovom odvare. Od bolesti pri prerezávaní zúbkov pomôžu aj niektoré homeopatické preparáty, ideálne práve z harmančeka pravého.

Pokiaľ má vaše dieťa horúčku alebo pokiaľ vyššie uvedené rady proti bolesti nezaberajú, môžete mu podať aj paralenové čapíky či nurofénový sirup, ktorý znižuje teplotu a zároveň pôsobí proti bolesti. Pri podávaní týchto liekov sa vždy riaďte dávkovaním, ktoré je uvedené na obale alebo v príbalovom letáku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.