Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rodičia pozor. Vaše správanie k deťom ovplyvní neskôr ich partnerské vzťahy

reklama:
Rodičia pozor. Vaše správanie k deťom ovplyvní neskôr ich partnerské vzťahy

Často počujeme „to je celý jeho otec, tiež bol za mlada taký vetroplach“, alebo „no, len sa na ňu pozrite, je celá jej matka“. Áno, niečo nám rodičia odovzdali v génoch, ale aj nás veľmi ovplyvnili svojím správaním. Bez toho, aby sme si to sami uvedomili, často sa správame v dospelosti podobne. Ruku na srdce, kedy naposledy ste sa pristihli pri tom, keď sa vaše správanie podobalo tomu, ako sa vaši rodičia správali či už sami k sebe, alebo k vám? Je zrejmé, že výchova detí zohráva významnú úlohu v tom, akí raz budú naši potomkovia. Nepodceňujte ani fakt, že tak, ako sa s partnerom k sebe správate, tak sa raz budú správať k svojim partnerom vaše deti.

V skorších dobách býval jednoznačne muž hlavou rodiny. Zarábal viac peňazí, býval živiteľom a jeho manželka sa starala o domácnosť a výchovu detí. V neskorších rokoch sa síce ženy čoraz viac zapájali do pracovného procesu, ale stále to bol muž, kto mal v rodine hlavné slovo. V dnešných moderných rodinách je to však už inak. Nie je nezvyčajné, že žena má väčší príjem a manžel je doma s deťmi. Máme síce rovnoprávnosť, delíme sa o domáce práce a výchovu detí, ale aj tak je veľa rodín, kde hlavné slovo má otec a nikto si nedovolí mu odvrávať. Skrátka je hlavou rodiny a len on vie, čo je pre ňu to najlepšie. Pokiaľ váš syn bude vyrastať v takej rodine, s veľkou pravdepodobnosťou sa bude k svojej manželke správať podľa vzoru svojho otca a naopak dcéra sa bude vo svojom vzťahu snažiť podľa vzoru matky partnerovi podriadiť.

Niektorí rodičia si často nevedia so svojimi ratolesťami rady a od určitého veku im dávajú voľnú ruku a radšej sa im do života veľmi nepletú. Také deti sa čoskoro naučia spoliehať sami na seba, pretože zo strany rodičov sa im veľa podpory a pomoci nedostáva. Takí jedinci si budú hľadať partnerov, ktorí budú ich pomoc vyžadovať a oni sa budú cítiť užitoční a potrební.

Vzájomné vzťahy v rodine ako medzi deťmi, tak medzi rodičmi, sú pre rozvoj dieťaťa a jeho osobnosť veľmi dôležité. Pokiaľ panuje medzi všetkými členmi rodiny harmonický vzťah plný porozumenia, pohody, vzájomnej pomoci, lásky, objímania a otvorenosti, tak deti nemajú v dospelosti žiadny problém pri nadväzovaní vzťahov a s neskorším rodinným životom. Budú sa snažiť mať takú domácu pohodu, akú mali doma v čase ich dospievania.

Pokiaľ ale vzájomné vzťahy medzi členmi rodiny boli plné napätia, neznášanlivosti, hádok, urážok medzi rodičmi, prípadne deťmi, ktoré nikto nepochválil, nepomaznával, nehral sa s nimi a nestál pri nich, keď ich niečo trápilo, budú mať veľké problémy s komunikáciou s partnerom, nebudú totiž vedieť lásku prijímať a ani dávať.

Vzájomná úcta medzi rodičmi je pre rozvoj dieťaťa veľmi dôležitým faktorom. Dieťa musí vidieť, že sa jeho rodičia majú radi, že rešpektujú jeden druhého, znášajú kritiku a prijímajú pochvalu, skrátka sú k sebe úprimní a dokážu spolu komunikovať. To platí aj vo vzťahu medzi rodičmi a deťmi, ktoré to berú ako samozrejmosť, pretože sú tak vychovávaní.

Buďme ale úprimní, takých pohodových rodín je bohužiaľ ako šafranu. Väčšinou buď v rodine dominuje otec, alebo nie je ojedinelé, že o všetkom rozhoduje matka a otec počúva. A tu nastáva pre dieťa neľahké rozhodovanie. Ak sa postaví na stranu matky, ktorá má pravdu v tom, že ona rozhoduje, pravdepodobne bude aj vo vlastnom vzťahu vyžadovať úplnú poslušnosť a podrobenie. Ak bude naopak súcitiť s otcom, ktorý radšej mlčí a počúva, tak takéto dieťa v dospelosti a vo vlastnom vzťahu bude hrať vždy druhé husle a ľahko sa podriadi z obavy, že mu bude ublížené.

Doprajte vášmu dieťaťu výchovu, akú si zaslúži. Naučte ho milovať nielen seba, ale aj ostatných, ukážte mu, že život stojí za to prežiť, nielen žiť. Dovoľte mu splniť si sny, pomáhajte mu a nikdy ho nenechajte bez pomoci. Je to predsa vaše dieťa a bude ním až do konca vašich dní.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.