Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rodičovské chyby pri písaní domácich úloh. Rodičia, tieto veci už nerobte

reklama:
Rodičovské chyby pri písaní domácich úloh. Rodičia, tieto veci už nerobte

Pokiaľ máte doma dieťa školou povinné, domáce úlohy sú utrpením nielen pre vášho potomka, ale aj pre vás. Aj keď sa k ich vypracovaniu snažíte spoločne pristupovať svedomite, možno, že sa nevedomky dopúšťate veľkých prešľapov. Prečítajte si, aké sú najväčšie rodičovské chyby pri písaní domácich úloh, nech viete, čoho sa nabudúce vyvarovať.

Aby ste mali úlohu z krku, svojmu dieťaťu nadiktujete riešenie

Nechcete nad dlhšou úlohou stráviť hromadu času, a tak svojmu dieťaťu radšej poviete, ako úlohu vyriešiť alebo mu rovno nadiktujete výsledok. Namiesto toho najprv vypočujte predstavy svojho potomka o tom, ako by úlohu spracoval. Ak si nevedia rady, na riešenie úlohy ho len mierne naveďte.

Týmto spôsobom svoje dieťa naučíte zodpovednosti za jeho samostatnú prácu. Veľkou oporou pri písaní domácich úloh by ste mali byť hlavne svojim mladším deťom. S pribúdajúcim vekom by sa ale vaše dieťa malo naučiť pracovať samostatnejšie.

Nechávate svojho potomka, aby sa v tom vykúpal sám

Rozhodne nie je od veci, keď svoje dieťa najprv necháte, aby sa s úlohou pobili samo. Úlohu však po ňom musíte skontrolovať, prípadne mu vysvetliť správne riešenie. Veľa rodičov ale priznáva, že sú pre nich domáce úlohy ich detí až príliš zložité a často si nevedia rady s ich riešením. Preto nechávajú domáce úlohy vyložene iba na svojich deťoch.

Domáce úlohy robíte v zhone

Väčšina detí a rodičov by sa bez domácich úloh najradšej úplne obišla. Pokiaľ váš potomok dostáva v škole pravidelne domáce úlohy, nezostáva mu než ich doma poctivo vypracovať. Rozhodne nie je dobré, keď ho budete podporovať v tom, aby domáce úlohy robil v zhone a odflákol ich. Na domáce úlohy si so svojim dieťaťom vždy urobte čas. Pri ich písaní buďte trpezliví, svojho potomka nemoralizujte a rozhodne naň nikdy nekričte.

Znervózňuje vás, keď sa vaše dieťa hojdá na stoličke

Počas písania domácich úloh vám vadí, že sa váš potomok hojdá na stoličke, cvaká perom, cmúľa ceruzku alebo kope nohami o stôl. Uvedomte si, že to robí preto, aby sa pri riešení domácich úloh lepšie sústredil. Nebuďte pri týchto jeho prejavoch zbytočne nervózny a snažte sa ich nevšímať.

Svoje dieťa porovnávate sami so sebou

„To ja som v tvojom veku mával samé jednotky a nikto nado mnou pri písaní úloh naozaj sedieť nemusel!“ Ak tieto a ďalšie podobné vety otĺkate svojmu dieťaťu o hlavu každý deň, keď sa doma trápi s domácimi úlohami, skôr mu svojím prístupom uškodíte. Nikdy svoje dieťa neporovnávajte sami so sebou. Namiesto chvastania si k nemu v pokoji sadnite a ak si s domácou úlohou nevie rady, pokúste sa spoločnými silami nájsť správne riešenie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.