Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Rozchádzate sa s partnerom? Týmito nepríjemnými prejavmi vaše telo reaguje na rozchod

reklama:
Rozchádzate sa s partnerom? Týmito nepríjemnými prejavmi vaše telo reaguje na rozchod

Rozchod nie je nič príjemné. Aspoň raz za život si tým však musí prejsť každý. Vieme, ako trpia naše duše. Búrlivé emocionálne zážitky a stres majú negatívny vplyv aj na stav našej telesnej schránky. Práve na konci vzťahu sa tak môžeme presvedčiť o tom, ako „skvele“ funguje psychosomatika. Čím teda naše telo počas rozchodu trpí najviac?

Trpíme úzkosťou a máme problémy so spánkom

Ľudia sú vo svojej podstate naprogramovaní tak, že potrebujú ľudský kontakt. Akonáhle stratíme (akýmkoľvek spôsobom) toho, koho milujeme, cítime bolesť, čo nám navyše môže dlhodobo spôsobovať stavy úzkosti. Niekoľko vedeckých štúdií nezávisle na sebe potvrdzuje aj ďalšiu zaujímavú vec. Bolesť spôsobená rozchodom je aktivovaná v rovnakej časti ľudského mozgu, v ktorej je stimulovaná závislosť na kokaíne.

Bolí nás na hrudi

Vedecké štúdie tiež ukázali, že bezprostredne po rozchode ľudský mozog rozosiela do tela nervové signály, ktoré majú priamu spojitosť so skutočnou fyzickou bolesťou. Najčastejšie cítime bolesť na hrudi, a preto často hovoríme o tom, že máme zlomené srdce. Táto bolesť vraj však existuje iba na jednom mieste nášho tela, v našom mozgu.

Zhoršuje sa nám pleť a vypadávajú nám vlasy

V dôsledku zvýšenej produkcie stresových hormónov sa ľuďom v porozchodovej fáze zhoršuje stav pleti. Trpí vyrážkami alebo nevzhľadným akné. Stres po rozchode navyše prispieva aj k nadmernému vypadávaniu vlasov.

Sme náchylní na bolesti svalov

Rozchod negatívne ovplyvňuje aj naše svaly. V dôsledku veľkého stresu môžeme trpieť na kŕče vo svaloch. Naše svaly sa môžu častejšie a intenzívnejšie zmršťovať, čo následne spôsobuje bolesť v rôznych častiach nášho tela.

Máme problémy so zažívaním

V tomto prípade to má každý inak. Niekto po rozchode stratí chuť do jedla, a tak chudne. Niekto naopak rozchod rieši prejedaním, a tak idú kilá rýchlo hore. Rozchod je však najčastejšie spájaný so vznikom nadváhy. Je to aj tým, že sa naše bunky vplyvom porozchodového stresu stávajú menej citlivé na inzulín, čo následne vedie k väčšiemu ukladaniu tukových zásob. Na nárast váhy môže mať v tomto prípade vplyv aj nespavosť a nedostatok cvičenia, na ktoré nemusíme mať po rozchode jednoducho vôbec náladu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.