Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šesť rokov nemohol plynulo hovoriť ani sa poriadne najesť. Prečítajte si, čo postretlo malého Masona z Texasu.

reklama:
Šesť rokov nemohol plynulo hovoriť ani sa poriadne najesť. Prečítajte si, čo postretlo malého Masona z Texasu.

Predstavte si, že sa celých šesť rokov svojho života trápite tým, že nemôžete poriadne hovoriť, jesť a ani spať. Tieto príkoria si prežil šesťročný chlapec z Texasu menom Mason Motz. Nikto z lekárov po dlhé roky neprišiel na to, čo jeho problémy spôsobuje. Rozuzlenie nastolila až návšteva stomatológa.

Domnienky o genetickej chorobe

Lekári si najprv mysleli, že malý Mason trpí vzácnou genetickou poruchou, ktorá sa nazýva Sotosov syndróm. Ten sa môže prejavovať mentálnym oneskorením dieťaťa, poruchami správania, hyperaktivitou a abnormálnym vývojom tela. Lenže o túto chorobu zďaleka nešlo. Chlapec bol totiž inak úplne zdravý. Obťažovaný bol len tým, že sa mu v škole posmievali a nemohol vyjadriť plne svoje pocity voči svojmu okoliu. A tak rodičia Masona pátrali ďalej.

Riešenie prišlo až na stomatológií

Mason s rodičmi podstúpil celý rad vyšetrení, ale na nič sa neprišlo. Až potom pri bežnej stomatologickej prehliadke u doktorky sa dopátrali príčiny. Stomatologička matke a otcovi oznámila, že má Mason zrastený jazyk. V podstate sa jednalo o to, že mal chlapec veľmi krátku podjazykovú uzdičku, čo mu znemožňovalo správne vyslovovať a tiež jesť. Bolo teda nutné vykonať chirurgický zákrok.

Po operácii sa chlapec akoby druhýkrát narodil

Po úspešnej operácii sa šesťročný chlapec niekoľko dní zotavoval, avšak už mohol normálne komunikovať so svojimi rodičmi a tiež sa bez problémov najedol. A dokonca aj jeho spánok sa zlepšil. Mason sa tak doslova druhýkrát narodil. Svoj detský vek si začal konečne užívať naplno, ako jeho rovesníci. Aj v škole sa napokon lepšie uchytil a vysmievanie spolužiakov náhle ustalo.

Prečo je jazyk toľko dôležitý?

Bez jazyku v ústach by sme boli nemí, to je celkom zrejmé. Ide totiž o svalový orgán, ktorý umožňuje vydávať špecifické zvuky a vyslovovať slová. Okrem iného ho potrebujeme aj k rozoznávaniu chutí a k rozdrobovaniu potravy, rovnako ako chrup. Svoju dôležitú úlohu hrá aj pri prehĺtaní.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.