Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šiesta choroba alebo roseola infantum. Bežné detské ochorenie, ktoré je rizikom pre tehotné ženy

reklama:
Šiesta choroba alebo roseola infantum. Bežné detské ochorenie, ktoré je rizikom pre tehotné ženy

Roseola infantum. Je jedno z najbežnejších detských infekčných ochorení.

O šiestej chorobe zvanej odborne roseola infantum by vám porozprávalo svoje zážitky veľa mamičiek. Šiesta choroba totiž najčastejšie postihuje bábätká, batoliatka a deti predškolského veku. Nevyhýba sa však aj školákom a veľmi zriedkavo udrie aj na dospelých. Prečo vlastne šiesta choroba? Okrem ovčích kiahní, šarlach, osýpok, rubeoly a piatej choroby patrí roseola infantum k najbežnejším detským infekčným ochoreniam, pre ktoré je typická horúčka a vyrážka na tele. Že ide o veľmi časté ochorenie, dokazuje fakt, že šiestou chorobou ochorie až tridsať percent detí.

Šiesta choroba sa veľmi rada šíri najmä v detských kolektívoch, a to prevažne kvapôčkovou cestou. Túto vysoko infekčnú chorobu spôsobuje konkrétne ľudský herpes vírus 6 (HHV-6), menej často potom herpes vírus (HHV-7). Inkubačná doba šiestej choroby sa pohybuje v rozmedzí tri až šiestich dní.

Ak je vaše dieťa nakazené, roseola infantum sa u neho prejaví v prvom rade vysokou horúčkou, ktorá sa pohybuje až okolo 40 stupňov Celzia a ktorá trvá tri až šesť dní. Aké ďalšie príznaky šiestu chorobu sprevádzajú? Drobná škvrnitá vyrážka ružovej farby, ktorá sa objavuje na bruchu, trupe, krku a končatinách. Môže a nemusí postihnúť tvár a plôšky nôh. Táto vyrážka zmizne zhruba do dvoch až troch dní. Akonáhle sa vyrážka vytratí, chorý prestáva byť infekčný.

  • Ľahký zápal hltana
  • Mierne zdurenie krčných a šijových lymfatických uzlín
  • Nechutenstvo
  • Únava

Vo väčšine prípadov šiesta choroba odznie do desiatich dní, a to bez akýchkoľvek komplikácií. Keďže sa jedná o ochorenie vírusového pôvodu, antibiotiká na ňu nie sú potrebné. Lekár spravidla chorému dieťaťu predpíše lieky na zníženie teploty a na svrbiacu vyrážku mu odporučí antihistaminiká. Ďalším predpokladom úspešnej liečby je potom príjem dostatočného množstva tekutín a pokoj.

Keďže sa šiesta choroba prejavuje vysokými horúčkami, zvlášť u malých detí by ste mali ich telesnú teplotu náležite strážiť a podľa inštrukcií lekára používať lieky na jej zníženie. Týmto prístupom predídete možnému vzniku febrilných kŕčov. Šiesta choroba výnimočne postihuje dospelých, a to najmä ženy. Veľké riziko predstavuje najmä pre tehotné ženy. Vysoké teploty sprevádzajúce šiestu chorobu by totiž mohli ohroziť zdravie nenarodeného bábätka. Tehotným ženám sa preto odporúča, aby sa vyhýbali kontaktu s chorými roseolou infantum a pri podozrení na túto chorobu ihneď navštívili svojho lekára.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.