Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Skroťte rozhodené hormóny prírodnou cestou

reklama:
Skroťte rozhodené hormóny prírodnou cestou

Cvičíme, dbáme na svoje psychické zdravie, a napriek tomu máme pocit, že je s naším telom niečo v neporiadku. Čo keď je problémom hormonálna nerovnováha, ktorú mnoho žien prehliada? Rozhodené hormóny totiž nemusia byť iba známkou menopauzy.

Príznaky hormonálnej nerovnováhy. Týkajú sa aj vás?

Máme bolestivú a nepravidelnú menštruáciu, sme náladové až depresívne, unavené a bez energie, bažíme po sladkom, zabúdame a máme problém sa sústrediť. Navyše nám ručička na váhe nelichotivo ukazuje stále vyšší a vyšší počet kilogramov. Priberáme pritom najviac v oblasti brucha, ale aj na stehnách a bokoch. Máme sklony k akné a naša pokožka je veľmi mastná. Navyše s nami v spálni už nie je taká zábava ako predtým.

Poznávate sa v tomto popise aj vy? Na prvý pohľad malicherné problémy sa môžu prepojiť do oveľa závažnejšieho celku, ktorým je hormonálna nerovnováha. Rozhodené hormóny sa môžu týkať žien v akomkoľvek veku, rozhodne nemusia ohlasovať iba príchod menopauzy. Zmena hladiny ženských hormónov estrogénov teda neprichádza iba s vekom. Okrem menopauzy alebo predčasnej menopauzy bežne súvisí aj s pubertou, tehotenstvom, dojčením, ale aj užívaním antikoncepčných tabletiek.

Podozrenie na hormonálnu nerovnováhu. Čo robiť?

Aj keď pravidelne športujete, dodržiavate zdravý a vyvážený jedálniček a trénujete aj svoj mozog, iba to nestačí. Pre kvalitu vášho života je dôležitá práve aj hormonálna rovnováha. A keď hormóny hnevajú, dokážu vás poriadne potrápiť.

Pokiaľ máte podozrenie na to, že sa hormonálna nerovnováha týka aj vás, v prvom rade navštívte svojho praktického lekára či gynekológa. Ten na základe krvného testu na kontrolu hladiny štítnej žľazy, estrogénu, testosterónu a kortizolu určí, či vaše tvrdenie bolo oprávnené (alebo nie) a navrhne zodpovedajúcu liečbu. Pri hormonálnej nerovnováhe si doplnkovo ​​môžete pomôcť aj samy.

Ktorých pravidiel by ste sa mali držať?

Schudnite a pravidelne cvičte

Schudnite aspoň 10 percent svojej súčasnej váhy. Zvýšite pravdepodobnosť toho, že budete mať pravidelnejšiu a menej bolestivú menštruáciu. Navyše je pre vás veľmi dôležitý aj pravidelný pohyb. Vyberte si také cvičenie, ktorému sa budete intenzívne venovať aspoň dvakrát do týždňa.

Jedálny lístok je základ

Aby ste vo svojom tele opäť nastolili hormonálnu rovnováhu, zamerajte sa aj na svoj jedálniček. Obmedzte konzumáciu vyprážaných a tučných jedál a polotovarov, pri varení príliš nesoľte ani nekoreňte. V studenej a teplej kuchyni používajte výhradne čerstvé potraviny.

Začnite navyše konzumovať potraviny bohaté na fytoestrogény, čo sú rastlinné hormóny, ktoré sa chovajú rovnako ako ženské estrogény. Fytoestrogény nájdete napríklad v celozrnných obilninách, zemiakoch, jablkoch, ľanových semienkach, fenikle, aníze, čerešniach alebo cesnaku. Pre tvorbu hormónov má veľký význam taktiež zvýšený príjem esenciálnych mastných kyselín obsiahnutých v morských rybách, ale aj avokádu, ľanových a chia semienkach alebo vlašských orechoch.

Zmeňte svoj životný štýl k lepšiemu

Hormonálna rovnováha vášho tela bude na dosah aj vtedy, keď pozmeníte svoj životný štýl. Každý deň si doprajte aspoň osemhodinový výdatný spánok a pokiaľ možno, čo najmenej sa stresujte. Tabu pre vás je pitie alkoholu a fajčenie cigariet. Ďalej obmedzte pitie kávy a kofeínových nápojov.

Hľadajte pomoc v bylinkách

Pri hormonálnej nerovnováhe vám pomocnú ruku podajú aj niektoré bylinky. Ktoré patria k tým najúčinnejším?

Alchemilka je najobľúbenejšia ženská bylina, ktorá upravuje menštruačný cyklus, lieči nadmerné menštruačné krvácanie i bolesti. Alchemilka navyše posilňuje ženské pohlavné orgány, a to predovšetkým maternicu.

Drnček obyčajný, táto bylinka reguluje rovnováhu estrogénu a progesterónu v ženskom tele.

Pupalka, prispieva k hormonálnej rovnováhe a upravuje menštruačný cyklus.

Škornica, pomáha pri liečbe nepravidelnej menštruácie, zvyšuje aj libido.

Červená ďatelina, táto bylina s najvyšším obsahom fytoestrogénov je vhodná predovšetkým pre ženy prechádzajúce menopauzou.

V boji proti rozhodeným hormónom vám ďalej pomôže napríklad senovka grécka, bazalka posvätná, ploštičník hroznatý alebo maliník obyčajný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.