Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sledujte niektoré zdravotné problémy svojich detí

reklama:
Sledujte niektoré zdravotné problémy svojich detí

Najväčším prianím naprostej väčšiny rodičov na celom svete je, aby ich deti boli zdravé, šťastné a v bezpečí. Hoci svoje deti nemôžete vždy 100% ochrániť, je užitočné poznať príznaky, ktoré môžu indikovať vážny zdravotný problém. To vám totiž umožní rýchlo a konštruktívne konať a predísť tak možným vážnym následkom.

Materské znamienko

Materské znamienka si možno ako dospelí už strážite, ale zrejme vás nenapadlo, že ich treba strážiť aj u detí, a to najmä s ohľadom na:

  • možné zväčšenie plochy
  • možnú zmenu tvaru, a to buď pravidelnú, alebo nepravidelnú
  • možnú zmenu farby a štruktúry

Pokiaľ ide o zmenu veľkosti znamienka, kritickou hranicou u detí je 6 milimetrov. Pokiaľ materské znamienko túto hranicu prekročí, je potrebné vziať dieťa na dôkladnú prehliadku k detskému lekárovi.

Problémy so sluchom

Pokiaľ na váš hlas ani na hlas iného človeka alebo zvuky vaše dieťa nereaguje, nepanikárte a zájdite s ním čo najskôr k lekárovi. Môže totiž ísť nielen o skutočnú poruchu sluchu, ale aj o príznak iného ochorenia.

Stály pocit smädu

Pokiaľ sa vám zdá, že dieťa pije výrazne viac, než by podľa vás malo, a má neustále smäd, nepodceňujte to a bežte s ním čo najskôr k lekárovi. Ten vykoná komplexné vyšetrenie a zistí, či príčinou tohto javu nie je nejaké ochorenie.

Padanie vlasov

Pokiaľ zistíte, že vlasy vášho dieťaťa rednú, strácajú na kvalite a vypadávajú, je potrebné obrátiť sa na pediatra, ktorý zistí príčinu týchto nežiaducich následkov a stanoví optimálny postup. Veľmi často predpíše aj multivitamínové doplnky, pretože padanie vlasov môže mať priamu súvislosť s nedostatočným množstvom vitamínov v tele.

Zväčšenie veľkosti hlavy

Deti do 18 mesiacov veku nemajú úplne zrastenú lebku, ale v miestach, kde sa lebečné kosti dotýkajú, sa vytvorí väzivové spojenie, ktorému sa odborne hovorí fontanela. Približne v roku a pol života dieťaťa sa fontanela uzavrie. Pokiaľ je však tento proces z nejakého dôvodu narušený a neprebieha popísaným spôsobom, je potrebné navštíviť lekára.

Zmeny bežného správania a nálad

Pokiaľ sa vaše dieťa bez viditeľnej príčiny začne správať inak ako obvykle, pokiaľ nemôže spať alebo naopak spí až príliš alebo zaznamenáte neprimerané reakcie na niektoré podnety, je treba vyhľadať lekára, ktorý môže najlepšie zistiť príčiny a stanoviť liečbu.

Hlasité chrápanie

Pokiaľ dieťa zo spánku odfukuje alebo občas ticho a jemne zachrápe, je to v úplnom poriadku. Pozor by ste si však mali dať na situácie, keď sa z detskej izby ozýva hlasnejšie chrápanie, pretože to môže znamenať, že dieťa trpí dnes tak rozšírenými respiračnými problémami.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.