Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Smutno-krásne video: Príbeh tancujúceho chlapčeka nesie v sebe silný odkaz

reklama:
Smutno krásne video: Príbeh tancujúceho chlapčeka nesie v sebe silný odkaz

Nenaplnená láska, rozbité auto, pokazená dovolenka… Ak ste si niekedy povzdychli nad nespravodlivosťou vlastného osudu, nie je na tom určite nič nezvyčajné. Na druhej strane však často zabúdame na skutočné problémy, s ktorými sa denno-denne pasujú ľudia narodení pod omnoho menej šťastnou hviezdou.

Väčšina z nás si uvedomuje smutnú realitu, ktorá sa už nejaký čas odohráva v Afganistane. Vyčerpávajúca vojna trvá celú večnosť a, žiaľ, doplácajú na ňu predovšetkým civilisti. Rodičia nemajú žiadnu kontrolu nad svojimi životmi, ani nad životmi svojich detí, a každý deň čelia veľkej neistote.

Odhaduje sa, že viac ako milión ľudí v Afganistane trpí nejakou formou zdravotného postihnutia, pričom zranenia veľkej časti z nich sú práve pripomienkou vojny. Trpký príbeh má vo svojej knihe života zapísaný aj malý, iba 5-ročný, chlapček menom Ahmad. Dieťa, ktoré prišlo o nôžku, však bojuje s nepriazňou osudu ako lev, a dokonca mu z tváričky nezmizol ani šibalský úsmev.

Malý bojovník

Na malom Ahmadovi sa neľútostná vojna podpísala veľmi zavčasu, keď bol iba nevinné bábätko. Chlapček mal len 8 mesiacov, keď v jeho rodnej dedine vypukol konflikt medzi afgánskymi vládnymi silami a Talibanom. Počas krutého boja bolo dieťa zasiahnuté do nôžky tak nešťastne, že musela byť amputovaná.

Ahmad dostal prvú umelú nôžku, keď mal jeden rok. Čoskoro na to sa životaschopné chlapča naučilo s protézou chodiť a, dokonca, i tancovať. Ako dieťa rástlo, potrebovalo pomôcku na chodenie obmieňať. Keď dostal svoju štvrtú náhradnú nohu, od radosti mu bolo do skoku. Teraz sa internetom šíri smutno-pekné video, ktoré zachytáva chlapca pri jeho „víťaznom tančeku”.

Bohužiaľ, tento srdcervoucí príbeh je len jedným z mnohých, ktoré sa denno-denne odohrávajú vo vojnou zmietanom Afganistane. Chlapec z videa je pre mnohých ľudí akýmsi výkričníkom, pripomienkou, že si treba vážiť to, čo máme a neľutovať sa pre každú banalitu. Niekedy sme totiž tak silno zahľadení do vlastných neúspechov, že si ani neuvedomujeme, koľko šťastia vlastne máme.

Foto: Twitter/Roya Musawi

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. mája 2019Zdroj www.boredpanda.com

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.