Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Snažíte sa jesť zdravo? Pozor na niektoré potraviny, môžu mať zvláštny vplyv na vašu psychiku

reklama:
Snažíte sa jesť zdravo? Pozor na niektoré potraviny, môžu mať zvláštny vplyv na vašu psychiku

Jedlo môže byť liekom i jedom. Byť fit je dnes trendy, no tušili ste, že aj zdanlivo prospešné potraviny môžu mať negatívne účinky na vašu psychiku? A, naopak, mnohé pokrmy považované za nezdravé, prekvapujú svojimi pozitívami.

Nie vždy je jednoduché povedať, čo je skutočne osožné pre naše zdravie a čo nie. Niektoré potraviny tváriace sa ako prvotriedny tovar totižto obsahujú veľa rôznych chemikálií, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Pozrite sa s nami na to, aké účinky môžu niektoré zložky našej stravy mať.

Lúpaná ryža vs. popcorn

Lúpaná ryža obsahuje rýchle sacharidy, vďaka ktorým sa molekuly glukózy dostávajú do krvi vyšším tempom. Hladina vášho cukru sa tak môže dramaticky zmeniť, čo by mohlo mať negatívny vplyv na zdravie mozgu a nervového systému.

Pukance sa na prvý pohľad javia ako veľmi nezdravý produkt. Obsahujú však bielkoviny, fosfor, železo, kremík a horčík, ktoré pomáhajú správnemu fungovaniu nervového systému. A vitamín B, ktorý popcorn obsahuje tiež, pomáha v boji proti depresii a stresu.

Tuniak vs. bravčová masť

Tuniak sa teší obľube nejedného zástancu zdravého životného štýlu. Čo však mnohí nevedia je, že táto rybka obsahuje veľa ortuti. A veľa ortuti v tele môže viesť k problémom s pamäťou. Tuniak tiež zvykne obsahovať aj takzvaný polychlórovaný bifenyl, ktorý je syntetickou chemickou látkou. Tá ovplyvňuje hormóny a narúša funkciu nervového systému.

Bravčová masť, naopak, obsahuje vzácnu kyselinu arachidónovú, ktorá je nenahraditeľná pokiaľ ide o udržiavanie funkcií mozgu. Pomáha tiež bojovať proti Alzheimerovej chorobe.

Fazuľa vs. škorica

Fazuľa obsahuje kyselinu trieslovú, ktorá môže vyvolávať problémy. Ak jej má totiž vaše telo príliš veľa, môže sa to odzrkadliť na ťažkostiach so štiepením minerálov. To zvykne viesť k problémom s krvným zásobovaním mozgu a rozvoju anémie.

Škorica obsahuje dôležité zložky, ktoré pomáhajú udržiavať mozog aktívnejším. Jej vôňa nám pomáha riešiť úlohy vyžadujúce veľkú pozornosť, vizuálnu pamäť a rýchle reakcie.

Tvrdý syr vs. pečené zemiaky

Syr obsahuje látku vznikajúcu pri rozklade bielkovín. Ide o takzvaný tyramín, ktorý môže významne zvýšiť krvný tlak a vyvolať migrény.

Pečené zemiaky sú bohaté na draslík zabezpečujúci prísun kyslíku do mozgu. Obsahujú tiež glukózu, vitamín B a aminokyseliny, ktoré zvyšujú zásobovanie mozgu krvou. Vďaka tomu telo dostane všetku potrebnú energiu na fungovanie.

Foto: Pixabay

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. mája 2019Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.