Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Šokujúce. Čo sa stane s vaším telom ak zjete banán s tmavými bodkami?

reklama:
Šokujúce. Čo sa stane s vaším telom ak zjete banán s tmavými bodkami?

Zelený banán príliš neláka, zrelý banán s hnedými bodkami na šupke tiež nevzbudzuje dôveru. Aký je vlastne medzi nimi rozdiel? Ktorým by sme mali dať prednosť?

Zrelý banán sa od nezrelého odlišuje na prvý pohľad viditeľnými čiernymi bodkami a škvrnami. Produkujú ich látky s názvom TNF, čo je „tumorový nekrózny faktor“. Ide o substanciu, ktorá bojuje proti abnormálnym bunkám. Čím sú bodky na banánovej šupke tmavšie a výraznejšie, tým viac jej obsahujú.

Úplne zrelé banány sú zdraviu prospešnejšie pre ľudský organizmus, pretože posilňujú imunitný systém. TNF totiž zvyšuje imunitu človeka. Potvrdili to japonskí vedci, ktorí dokonca tvrdia, že TNF v banánoch pomáha pri rakovine. Ak pravidelne konzumujte zrelé banány, konkrétne 1 až 2, prispievate tým k obranyschopnosti organizmu.

Obsah látok v banánoch sa mení postupným dozrievaním. Zvyšuje sa počet antioxidantov a mení sa škrob na cukry, ktoré sú ľahšie stráviteľné. To však nie je všetko. Banány s tmavými bodkami na šupke zvyšujú množstvo bielych krviniek. Sú oveľa zdravšie ako banány so zelenkavou šupkou či bežnými žltými banánmi. Výživový poradca potvrdzuje, že zrením vzniká vyšší počet vitamínov a antioxidantov. Čím je zrelší, tým obsahuje viac cukrov.

Banán s tmavými bodkami má protirakovinové účinky

Tumorový nekrofilný faktor (TNF), ktorý obsahuje zrelé žlté ovocie, má na rakovinové bunky veľký vplyv. Iniciuje v nich apoptózu, teda riadenú smrť. Banány potláčajú rakovinu rovnako ako látka lentinan, ktorá sa nachádza v hube shitake. Ide o protinádorový preparát, lieči sa ním tuberkulóza, únavový syndróm, bronchitída, hepatitída a dokonca pôsobí aj proti HIV vírusu.

Výskumníci z Tokijského národného výskumného ústavu pre výskum rakoviny zistili úžasný účinok lentinanu. Pokusy na myšiach ukázali jeho silu, dokázal odstrániť 80 až 100% nádorov v testovaných subjektoch. Klinické štúdie na ľuďoch, ktorým bola podávaná chemoterapia, len potvrdili ich účinok. Viedol k blokovaniu rastu nádorov a k celkovému predĺženiu ich života. Banány výraznou mierou stimulujú tvorbu nových bielych krviniek a predchádzajú mutáciám buniek.

Od akých banánov ruky preč?

Aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo prospešných látok, odporúča sa skonzumovať zrelé banány čo najskôr. V chladničke ich držte čo najmenej. Treba si dávať pozor na už prezreté banány, kedy v nich vznikajú hnilobné procesy, ničiace prospešné látky. Odborníci upozorňujú na zvýšené množstvo mikroorganizmov v prezretých banánoch, ktoré môžu narušiť zdravie človeka. Vyhnite sa radšej banánom s úplne hnedou šupkou alebo už s pootvorenou.

Najlepšie je konzumovať správne dozreté, žlté banány s miernymi čiernymi bodkami. Vtedy totiž môžete mať istotu, že sa v ňom nachádza najoptimálnejšie množstvo zdraviu prospešných látok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.