Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spokojná mamička – spokojné dieťa alebo ako sa hodiť do pohody pri všetkých povinnostiach?

reklama:
Spokojná mamička - spokojné dieťa alebo ako sa hodiť do pohody pri všetkých povinnostiach?

Spokojnosť rodičov sa často odráža aj na tom aké spokojné je dieťa. Predovšetkým mama môže na dieťa prenášať frustráciu, keďže s ním trávi najviac času. Veľmi dôležité preto je nájsť si čas pre seba a dopriať si aktivity, ktoré vás uvedú do stavu spokojnosti. Zároveň je však potrebné aj prihliadať na váš spôsob premýšľania, pretože dieťa všetko kopíruje po rodičoch. Ako ostať v pokoji a spokojnosti aj pri ťažkej rodičovskej skúške v podobe dieťaťa?

Aktivity, ktoré môžu pomôcť…

Medzi aktivity, ktoré môžu mamičky realizovať pri hľadaní vlastnej spokojnosti patrí napríklad tvorba nového hobby. V živote je potrebné niečomu venovať vášeň a pozornosť. Nie je veľmi zdravé pokiaľ sa matka upne len na svoje dieťa, ale vždy treba venovať svoju plnú pozornosť aj niečomu inému. Medzi takéto hobby môžu patriť rôzne formy handmade činností, prípadne si môžete vyskúšať nový kurz, začať fotografovať, či vyskúšať prácu v záhrade.

Vyberajte si aktivity, ktoré sú pre vás realizovateľné, aby ste nemali výhovorky ako sa niečo nedá. S partnerom sa dohodnite na čase, ktorý si vyhradíte pre seba, aby ste mali vždy priestor aj na vlastné aktivity. V tomto ohľade je dôležité nastaviť si aj harmonogram ohľadom domácich prác, aby ste mali istotu, že všetko nie je len na vašich pleciach.

Ak patríte medzi aktívnych ľudí môže vám pomôcť aj pravidelná dávka pohybu. Zacvičte si intenzívny tréning, choďte si zabehať alebo si doprajte príjemnú pomalú jogu. Všetky formy pohybu sú vítané, no vždy počúvajte vlastné telo. Športovať sa dá jednoducho aj doma, pretože široké spektrum produktov na domáce cvičenie nájdete napríklad na Alza.

Ako získať nadhľad počas bežného života?

Nadhľad je pri výchove kľúčovým komponentom, ktorý by ste mali ovládať. Dieťa sleduje každý váš krok a kopíruje vaše správanie, reakcie na situácie a zaznamenáva ich. Pri každej situácii je preto potrebné zamyslieť sa a vyriešiť ju s chladnou hlavou. Na lepšie zvládanie stresových situácii je vhodné praktizovanie meditovania a vedomého dýchania. To vám umožní sa upokojiť a pred samotným činom si premyslieť aj dôsledky.

Rovnako má pri získavaní nadhľadu dôležitosť samotné skúšanie. Snažte sa opakujúce sa situácie zvládať vždy lepšie. Analyzujte vaše reakcie a môžete si aj zapisovať čo ste urobili dobre alebo zle. Bežné situácie v živote sú najlepším učiteľom. Zároveň sa snažte so staršími deťmi komunikovať o riešení jednotlivých problémov a vysvetľujte. Deti sú pekným zrkadlom, ktoré vám ukáže vaše nedostatky, na ktorých môžete pracovať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.