Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Spoznajte časté varovné príznaky rakoviny prsníka u žien

reklama:
Spoznajte časté varovné príznaky rakoviny prsníka u žien

Rakovina patrí k najsmrteľnejším chorobám na svete. Nebezpečná je najmä preto, že jej skoré príznaky sa môžu ľahko ignorovať alebo zameniť s iným zdravotným problémom. Liečba je potom začatá neskoro a šance na prežitie sa rapídne znižujú. Preto je treba každý zdravotný problém riadne prešetriť a nebáť sa vyraziť k doktorovi aj s vecami, ktoré sa nám zdajú banálne. Môže vám to zachrániť život.

U mužov sa tak často nevyskytuje

Rakovina prsníka je najčastejšou formou rakoviny u žien. U mužov sa vyskytuje v oveľa menšej miere. Postihuje najviac ženy medzi 50. a 65. rokom života, potom sa jej výskyt o niečo znižuje. Odhalí ju samovyšetrenie a tiež pravidelné lekárske kontroly na mamografii. Pravidelne by na ňu mali dochádzať ženy staršie 30 rokov.

Medzi príznaky rakoviny prsníka u žien môžu patriť aj niektoré, ktoré by sme si na prvý pohľad s rakovinou nespojili. Napríklad sa jedná o neprimerane zvýšenú tvorbu modrín a veľká krvácavosť, kedy je ťažké krvácanie zastaviť. Odtrhnuté rany sa zle hoja, chrasty praskajú alebo sa samy odlupujú. Rakovina sa môže prejavovať aj náhlu stratou hmotnosti.

Aj nadúvanie a kŕče môžu byť symptómy

Samozrejme treba pozorovať všetky zmeny na prsiach. Pravidelne vykonávajte samovyšetrenie. Najprv skontrolujte, či bradavky nemenia tvar alebo farbu. Potom prsia dôkladne prehmatajte až do oblasti podpazušia, aby ste sa uistili, že sa v tejto oblasti nenachádzajú žiadne hrčky. Ak áno, okamžite vyrazte k lekárovi.

K ďalším symptómom môžu patriť krvavá stolica a tiež pocit nadúvania. Pacientky občas trápia silné kŕče v oblasti podbrušku a sťažujú sa na slabosť a únavu, ktorá nemá zjavnú príčinu. Varovať vás môže aj obyčajný kašeľ alebo bolesť na hrudníku, ktorá neustupuje. Posledným varovným príznakom je krvácanie mimo menštruačný cyklus, ktoré vždy naznačuje, že s telom nie je niečo v poriadku a nikdy by sme ho nemali ignorovať.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.