Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Správne návyky chránia deti pred vznikom obezity. Nebojte sa zaviesť rutiny

reklama:
Správne návyky chránia deti pred vznikom obezity. Nebojte sa zaviesť rutiny

Vytvoriť dieťaťu návyky nie je nikdy ľahké. Hlavne preto, že sa stále deje množstvo nepredvídateľných situácií, na ktoré musíme flexibilne reagovať. Netreba to však podceňovať. Aj keď sa nám môže zdať, že uložiť dieťa večer do postele je úloha pre Herkulesa, naše úsilie určite nie je zbytočné. Spánková rutina je nesmierne dôležitá a ako ukázala nová štúdia – môže naše dieťa uchrániť pred obezitou.

Autorkou štúdie je Sarah Anderson. Z jej zistení vyplýva, že u detí, ktoré nemajú v predškolskom veku spiace návyky, je neskôr oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku obezity, než u detí s rutinou. Podľa výsledkov majú domáce rutiny, zavedené od skorého detstva, vplyv na celkovú hmotnosť dieťaťa.

Sarah na podobnom výskume pracovala už v roku 2010, so svojím kolegom Robertom Whitakerom. Okrem pravidelného spánku našli ďalšie dva návyky, ktoré znižujú riziko obezity – pravidelné večeranie a obmedzené pozeranie televízie. Dokopy môžu tieto 3 návyky znížiť riziko vzniku obezity až o 40 %.

Ako ukázali aj iné štúdie, pravidelné večeranie s rodinou v tom istom čase pomáha k zdravým stravovacím návykom a prináša bohaté emocionálne benefity.

Vysvetlenie spojitosti medzi spánkom a hmotnosťou je stále predmetom mnohých výskumov, ktorým sa aktívne venujú vedci, zaoberajúci sa cirkadiánnym rytmom. Zdá sa, že náš organizmus je dokonalá časomiera a pravidelné spánkové či stravovacie rutiny nám pomáhajú, aby všetko fungovalo tak, ako má.

Nebojte sa preto zavádzať v domácnosti rutiny. Koniec koncov, bude to mať pozitívny vplyv na zdravie vás všetkých :).

Titulná fotka: pinterest.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. júna 2023Zdroj www.npr.org

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.