Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Strach zo smrti. Pre mnohých ľudí sa jedná o veľmi depresívne predstavy. Ako sa s nimi vysporiadať?

reklama:
Strach zo smrti. Pre mnohých ľudí sa jedná o veľmi depresívne predstavy. Ako sa s nimi vysporiadať?

Podľa štúdií si každý z nás predstavoval, čo by nastalo, keby sme zomreli. Rad z nás zachádza dokonca tak ďaleko, že si predstavuje vlastný pohreb a táto predstava nás dokonca veľmi dojíma. Niektorí z nás ale trpia tanatofóbiou, čo je strach zo smrti. Jedná sa o úzkostný stav, ktorý je natoľko intenzívny, že zasahuje do každodenného života človeka. Niektorí ľudia nemajú tento strach v štádiu fóbie, napriek tomu je ale potrebné na ňom pracovať, aby sa nerozvinul v úzkostlivý stav.

Strach zo smrti nie je zdravý

Premýšľať o smrti, najmä o vlastnej smrti, je pre nás prirodzené. Niektorí ľudia ale nad svojou smrťou rozmýšľajú každý deň a ďalší dokonca menia svoje každodenné činnosti na základe tohto strachu. Ak premýšľate o svojej smrti a pri tom máte stavy podobné panike, búšenie srdca, zrýchlené dýchanie, nadmerné potenie, potom je potrebné začať s tým niečo robiť. Existujú určité metódy, ktoré vám môžu pomôcť tento strach zvládnuť.

Život v strachu

Spomeňte si, ako vaše telo reaguje, keď sa niečoho bojíte. A teraz si predstavte, že by ste tento stav zažívali niekoľkokrát denne. Zažívať každý deň strach, ktorý len tak neustupuje, vyvoláva úzkosti, ktoré prerastajú v depresie. A dlhodobé depresie majú celý rad vážnych zdravotných následkov. Tanatofóbia je strach z vlastnej smrti, ale aj strach zo smrti blízkych. Tento strach asi pociťuje každý. Až keď sa k tomu pridá úzkosť a depresia, jedná sa o strach chorobný.

Strach je normálny

Podľa odborníkov je strach úplne normálna súčasť života. A strach zo smrti je jednou z najčastejších obáv, ktoré ľudia majú. Mať strach nám umožňuje byť opatrní a nevystavovať svoj život zbytočne napospas. Taktiež si vďaka tomuto strachu uvedomujeme, ako je život vzácny, a vďaka tomu môžeme skutočne žiť.

Kedy je strach nadmerný?

Podľa čoho ale poznať, že sa skutočne bojíte viac, než je zdravé? Chorobný strach, fóbia, zvyčajne nastáva po zažití nejakej situácie, ktorá súvisí so smrťou. V takom prípade je človek otrasený a môže sa začať báť nielen o svoj vlastný život, ale aj o život svojich blízkych. V okamihu, keď sa postihnutá osoba začne rozhodovať na základe svojho strachu, začína byť v depresii. Tak napríklad môže táto fóbia viesť k tomu, že postihnutá osoba bude odmietať určitý druh dopravy (napríklad cestu autom, lietadlom) a bude tento spôsob cestovania zakazovať aj svojim blízkym. V niektorých prípadoch tieto osoby nechcú svoje deti nechať bez dozoru, pretože sa boja o ich zdravie. Podriaďuje svoj život tomu, čo považuje za "bezpečné" a čo za "nebezpečné".

Príznaky strachu zo smrti

Existuje veľa druhov fóbií, strach z výšok, pavúkov, cudzincov, zo stiesnených priestorov, atď. Každá z týchto fóbií sa môže prejavovať rôzne. Medzi obvyklé príznaky pri strachu zo smrti patrí neustála kontrola bezpečnosti vlastných i svojich blízkych, poruchy príjmu potravy, snaha o nevystavovanie sa nebezpečenstvu, zneužívanie toxických látok, hypochondria alebo dokonca obsedantno-kompulzívnej poruchy. S tanatofóbiou sa môžu spojiť niektoré ďalšie fóbie, ako je napríklad strach z davov alebo z lietadla. Správanie, ako je vyhýbanie sa miestam, ako sú cintoríny alebo nemocnice, môže byť varovným signálom takej obavy, ktorá môže viesť k depresii.

Pomoc profesionálov

Ak sa z klasického strachu stane úzkostlivý stav, fóbie, bohužiaľ si väčšinou samotní ľudia nepomôžu. Je potrebné využiť odbornú pomoc psychológa alebo psychiatra, ktorý môže značne pomôcť. Niekedy pomôže už len zveriť sa so svojimi obavami niekomu, kto nám porozumie a vie dať radu. Navyše existuje aj určitá psychologická funkcia, keď máme pocit, že nad našimi problémami niekto bdie, snažíme sa o to viac nesklamať a neprepadnúť svojmu strachu.

Ako prekonať strach zo smrti?

Na dosiahnutie trvalého výsledku, potom je potrebná pomoc odborníka. Ten môže využiť kognitívno-behaviorálnu terapia (CBT) k postupnej analýze ich správania, myšlienok a emócií na účel objektivizácie ich strachu. Ďalej potom sa jedná o analytické terapie, ktoré pomáhajú strach verbalizovat (vyjadriť slovne) alebo dokonca hypnózy, vďaka ktorej dochádza k pochopeniu pôvodu strachu. Všetky tieto terapie môžu byť navyše sprevádzané užívaním liekov, ktoré môžu zabrániť záchvatom úzkosti.

Ako to funguje?

Podľa psychiatrov si možno liečbu predstaviť tak, že postihnutá osoba si podrobne predstaví svoj pohreb, vďaka čomu musia čeliť tomuto intenzívnemu strachu a bagatelizovať ho. Vďaka týmto predstavám môžete odhaliť, čo presne nás na tomto celom najviac desí. Niekto sa bojí toho, kto bude prítomný na jeho pohrebe, čo si budú prítomní myslieť, budú ľudia plakať?

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.