Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Štyri faktory, ktoré zvyšujú riziko, že zaočkovaní ľudia ochorejú na COVID-19

reklama:
Štyri faktory, ktoré zvyšujú riziko, že zaočkovaní ľudia ochorejú na COVID 19

Ľudia, ktorí boli zaočkovaní proti ochoreniu COVID 19 a napriek tomu sa nakazili vírusom SARS CoV-2, získali tzv. prelomovú infekciu.

Jej priebeh je však odlišný od toho, ktorý prekonávajú neočkovaní pacienti. Článok publikovaný v časopise The Conversation priniesol zoznam faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik tejto infekcie aj po podaní druhej očkovacej dávky.

Pacienti, ktorí ochoreli COVID-19 aj napriek tomu, že sú zaočkovaní, prekonajú prelomovú infekciu. Jej symptómy sa prejavujú bolesťami hlavy, nádchou, kýchaním, bolesťou v krku či stratou čuchu. Niektoré z nich sú teda rovnaké s tými, ktoré sa prejavujú u neočkovaných osôb. Očkovaní majú tiež menšiu pravdepodobnosť hospitalizácie ako neočkovaní a je pravdepodobné, že budú trpieť menším množstvom príznakov v počiatočných fázach ochorenia a zrejme sa vyhnú aj postcovidovému syndrómu. Podľa štúdie zverejnenej v časopise The Conversation môže vznik prelomovej infekcie spôsobiť štyri faktory.

1. Typ vakcíny

Prvým je konkrétny typ vakcíny a zníženie relatívneho rizika, ktoré určuje, do akej miery vakcína znižuje riziko, že niekto ochorie na COVID-19 v porovnaní s niekým, kto nebol očkovaný. Klinické testy uvádzajú, že Moderna znížila riziko vzniku symptomatického ochorenia o 94 percent, zatiaľ čo Pfizer o 95 percent. Vakcíny Johnson & Johnson a AstraZeneca sú na tom o niečo horšie, riziko znížili asi o 66 percent, respektíve 70 percent, hoci ochrana poskytovaná vakcínou AstraZeneca stúpa na 81 percent v prípade, že medzi dávkami bola dlhšia pauza.

2. Doba od očkovania

Je stále viditeľnejšie, že v tejto súvislosti hrá veľkú úlohu aj čas, ktorý uplynul od očkovania, preto sa stále častejšie hovorí o tzv. posilňovacej imunizácii. Niekoľko výskumov odhalilo, že účinnosť vakcíny Pfizer klesá počas šiestich mesiacov po očkovaní.

3. Varianty koronavírusu

Ďalším dôležitým faktorom je variant vírusu, pretože vakcíny boli vyvinuté proti pôvodnému kmeňu. Pri variante alfa klesá účinnosť vakcíny Pfizer po dvoch dávkach na 93 percent, pri delte sa znižuje na 88 percent. Počas dvoch až štyroch týždňov po druhom očkovaní vakcínou Pfizer je pravdepodobnosť vzniku symptomatického priebehu covidu pri delte o 87 percent nižšia, ale po štyroch až piatich mesiacoch sa toto číslo zníži na 77 percent.

4. Váš imunitný systém

Vyššie uvedené údaje sa týkajú priemerného zníženia rizika v rámci populácie. Riziko vzniku ochorenia však závisí od imunity a ďalších faktorov špecifických pre každý organizmus. Imunitná kondícia sa s vekom spravidla znižuje. Dlhodobé zdravotné problémy môžu tiež zhoršiť reakciu na očkovanie. Seniori alebo ľudia s oslabeným imunitným systémom preto môžu mať zníženú odolnosť získanú očkovaním alebo môže u nich táto odolnosť rýchlo klesať. Klinicky najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva boli očkované ako prvé, čo môže zvýšiť riziko vzniku prelomovej infekcie v dôsledku klesajúcej ochrany.

Máme dôvod obávať sa?

Vakcíny výrazne znižujú vaše šance ochorieť na COVID-19 a ešte výraznejšie chránia pred hospitalizáciou a smrťou. Mnohé štáty už preto začali s tretím očkovaním, na Slovensku sa s ním začalo 11. októbra. Nie je však správne, ak sa táto situácia interpretuje ako zlyhanie funkčnosti vakcín.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.