Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sú varené párky nebezpečné pre zdravie? Deti by ich rozhodne nemali jesť

reklama:
Sú varené párky nebezpečné pre zdravie? Deti by ich rozhodne nemali jesť

Ste fanúšikom vyprážaných klobás a párkov? Verte alebo nie, môžete sa nimi otráviť. Rozhodne ich nedávajte svojim deťom. Vedci preverili vplyv, ktorý má tento druh mäsa na zdravie detí. Výsledky sú naozaj desivé.

Vplyv údenín na zdravie detí

Vedci z University of North Carolina v Chapell Hill skúmali účinky rôznych druhov mäsa na zdravie detí. Vyšetrili nielen samotné deti, ale aj tehotné ženy. Čo sa ukázalo? No, nič dobré, najmä pokiaľ ide o párky a klobásy, vyprážané alebo predvarené. Tehotné ženy, ktoré pravidelne, zhruba raz týždenne, konzumovali klobásy alebo párky, riskovali, že sa u ich nenarodených detí vyvinie nádor na mozgu. Deti, ktoré jedli podobné údeniny raz týždenne alebo častejšie, mali túto pravdepodobnosť zvýšenú o 20 percent.

Predchádzajúce štúdie už varovali, že tento druh mäsa má katastrofálny vplyv na zdravie detí. 12 párkov mesačne = 6x vyššie riziko vzniku leukémie. Párky v rožku konzumované deťmi zvyšujú riziko vzniku mozgového nádoru a lymfómu.

Prečo sú údeniny také zdraviu škodlivé?

Za všetko môžu dusičnany v mäse. Pri zahrievaní sa premieňajú na nitrozamíny, ktoré sú karcinogénne. Lekári už dlho varujú, že ľudia by nemali jesť vyprážané mäso a ďalšie štúdie túto tézu len podporujú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 21. marca 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.