Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Sú vitamíny proti nákaze koronavírusu naozaj účinné? Nečakané výsledky

reklama:
Sú vitamíny proti nákaze koronavírusu naozaj účinné? Nečakané výsledky

Vo chvíli, keď vypukla pandémia koronavírusu, mnohí lekári aj odborníci odporúčali Slovákom, aby preventívne užívali vitamíny. Mohli si tak zvýšiť obranyschopnosť a podporiť boj proti vírusu. Sú však vitamíny skutočne účinné?

Členovia ústredného krízového štábu na čele s profesorom Vladimírom Krčmérym neustále upozorňujú občanov, aby nezabúdali pravidelne užívať hlavne vitamín C a D. Vitamíny a minerály sú totiž potrebné k budovaniu imunity, a tiež mali ochrániť ľudí pred nákazou koronavírusu.

Práve na tieto tvrdenia sa zamerali vedci z Veľkej Británie, USA a Švédska. Do výskumu sa zapojilo 445-tisíc osôb, ktoré zodpovedali otázky týkajúce sa symptómov ochorenia COVID-19. Výsledky prekvapili aj samotných výskumníkov, pretože sa ukázali značné rozdiely v účinnosti vitamínov u žien a mužov.

Ženy, ktoré pravidelne užívali multivitamíny, probiotiká, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny C aj D mali nižšiu mieru nákazy koronavírusu v porovnaní s mužmi, ktorí brali rovnaké vitamíny. Získané údaje budú predmetom ďalších analýz. Vedci tiež zistili, že dámy sú opatrenejšie v dodržiavaní protipandemických opatrení, čo môže mať vplyv aj na ich nižší počet postihnutých.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.