Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Super rýchly test inteligencie: Zodpovedajte tieto 3 otázky a v priebehu pár minút zistite, ako vám to myslí

reklama:
Super rýchly test inteligencie: Zodpovedajte tieto 3 otázky a v priebehu pár minút zistite, ako vám to myslí

Chcete poznať úroveň vášho intelektu, no keď si predstavíte rozsiahle a časovo náročné testy, odložíte to radšej na dobu neurčitú? Už nemusíte. Stačí odpovedať na tri otázky, ktoré dokonale preveria vaše rozumové schopnosti.

Psychológ Shane Frederick je autorom najkratšieho testu na hodnotenie intelektu. Má len tri otázky, ktoré však musíte rozlúštiť v čo najkratšom čase. Na výsledky nemusíte vôbec čakať – odpovede si môžete skontrolovať sami, v pohodlí domova. Trúfnete si?

Otázky

  1. Tenisová raketa a loptička stoja dokopy 1,10 eura. Tenisová raketa je o 1 euro drahšia ako lopta. Aká je cena loptičky?
  2. Ak 5 strojov vyrobí 5 súčiastok v priebehu 5 minút, koľko minút bude trvať 100 strojom, aby vytvorilo 100 súčiastok?
  3. Na jazere rastie záhon lekna. Každý deň zdvojnásobí svoju veľkosť. Ak pokryje celú plochu jazera za 48 dní, koľko dní mu bude trvať pokryť polovicu plochy jazera?

Odpovede

  1. Cena loptičky je 5 centov. Ak by stála 10 centov, raketa by musela stáť 1 euro a 10 centov, čo predstavuje celkovú sumu za obe položky.
  2. Odpoveď je 5 minút. Počet strojov neovplyvňuje čas, potrebný na vytvorenie jednej súčiastky.
  3. Správne riešenie je 47 dní, nie 24 ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak sa zarastená plocha denne zdvojnásobuje a počet dní potrebných na úplné zakrytie rybníka je 48, je logické, že ľalie budú pokrývať jeho polovicu deň vopred.

Záver

Frederick uskutočnil svoj prieskum na vzorke predstavujúcej okolo 1 000 ľudí. Tí sa čiastočne skladali zo študentov veľkých amerických univerzít.

Celková myšlienka testu spočíva v tom, že najprv prídu na myseľ nesprávne riešenia úloh: 10 centov, 100 minút, 24 dní. Tieto odpovede sú najčastejšie dané ľuďmi s intuitívnym prístupom, zatiaľ čo tí, ktorí majú racionálnejší typ myslenia, poskytujú v priemere lepšie odpovede.

Foto: pexels.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. júna 2023Zdroj brightside.me

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.