Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Takto rodia dnešné mamičky

reklama:
Takto rodia dnešné mamičky

Nastávajúce mamičky stále častejšie premýšľajú nad spôsobom, akým privedú na svet svoje vytúžené dieťa. Väčšina z nich sa rozhodne pre klasický pôrod v pôrodnici. Dnešné ženy sa však uchyľujú aj k alternatívnejším formám. Obľúbený je u nich obzvlášť pôrod do vody, aktívny pôrod či vertikálny pôrod. Či je to iba móda, ukáže čas.

Vertikálny pôrod

Rodiť v stoji, v miernom podrepe, v sede, polosede alebo na kolenách? Možno, že si budete hovoriť, čo je to za nápad, ale týmto spôsobom ženy rodili bežne už v minulosti. Klasický pôrod, ako ho poznáme dnes a počas ktorého žena leží na chrbte, sa začal praktizovať až v 18. storočí.

Rodiť vo vertikálnej polohe vám umožnia aj niektoré slovenské pôrodnice, v ktorých nájdete veľmi užitočné pomôcky ako pôrodnícku stoličku či závesné lano. Vertikálny pôrod je pre ženské telo oveľa prirodzenejší, uvoľňuje panvové dno a neutláča cievy medzi maternicou a chrbticou.

Pôrod do vody

Pôrod do vody je medzi alternatívnymi pôrodmi v súčasnosti tým najobľúbenejším. Teplá voda v pôrodníckom bazéniku je totiž pre rodiacu mamičku veľmi príjemná a dokáže jej uľaviť aj od bolesti, ktorá sprevádza kontrakcie. Voda na ženu pôsobí relaxačne, pomáha jej zvládnuť kontrakcie a uľahčiť a urýchliť príchod bábätka na svet.

Aj pre bábätko je jeho narodenie prirodzenejšie. Z tela matky sa totiž dostane do prostredia, ktoré je mu blízke. Pôrod tak pre neho nie je taký šok. V každom prípade je pôrod do vody bezpečný iba vtedy, keď vás bude mať na starosti skúsený zdravotnícky personál a lekár.

Tento alternatívny spôsob pôrodu, ku ktorému sa rozhodne neprikláňajú všetky slovenské pôrodnice, nie je pre niektoré nastávajúce mamičky vhodný. Môžete sa pre neho rozhodnúť vtedy, ak nemáte žiadne tehotenské problémy, nehrozí vám predčasný pôrod a vaše bábätko je v správnej pôrodnej polohe.

Aktívny pôrod

Nastávajúca mamička, ktorá má kontrakcie, už nemusí ležať iba na posteli. Aktívny pôrod je už v dnešnej dobe bežnou praxou takmer väčšiny moderných českých pôrodníc. Rodiaca žena sa môže hýbať a meniť polohy, cvičiť (napríklad na overballe alebo rebrinách), alebo relaxovať v masážnej vani. To všetko podľa chuti, nálady a vlastného uváženia. Zdravý pohyb, masáže a správne predýchávanie nastávajúcu mamičku privedú na iné myšlienky, a navyše jej utlmí nepríjemnú pôrodnú bolesť.

Lotosový pôrod

Lotosový pôrod je najviac kritizovaná forma alternatívneho pôrodu. Aká je jeho podstata? Bábätko, ktoré sa narodí, zostáva ďalej prepojené s pupočnou šnúrou a placentou. Ihneď po príchode dieťaťa na svet teda nedochádza k odstrihnutiu pupočnej šnúry, pristúpi sa k nemu až po troch až desiatich dňoch po pôrode.

Prečo sa niektoré mamičky k tomuto alternatívnemu pôrodu uchyľujú? Zastávajú názor, že ich novorodeniatko si vezme z placenty všetky potrebné živiny. Do krvného obehu dieťaťa sa dostane aj pupočníková krv, vďaka čomu sa predíde nedostatku železa.

Aby placenta po pôrode nezapáchala, umyje sa, nasolí a obloží sa bylinkami s dezinfekčným účinkom (napríklad levanduľou alebo okvetnými plátkami ruží). K tomuto spôsobu slovenské rodičky pristupujú hlavne pri domácich pôrodoch. V slovenských pôrodniciach nie je lotosový pôrod bežný.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 15. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.