Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Táto štúdia potvrdila slová väčšiny rodičov. Druhé dieťa je iné, než to prvé. V čom? Je podstatne neposlušnejšie a horšie sa vychováva. Prečo sa to vôbec deje? Čo hovoria odborníci?

Táto štúdia potvrdila slová väčšiny rodičov. Druhé dieťa je iné, než to prvé. V čom? Je podstatne neposlušnejšie a horšie sa vychováva. Prečo sa to vôbec deje? Čo hovoria odborníci?

reklama:
Táto štúdia potvrdila slová väčšiny rodičov. Druhé dieťa je iné, než to prvé. V čom? Je podstatne neposlušnejšie a horšie sa vychováva. Prečo sa to vôbec deje? Čo hovoria odborníci?

Konečne sa objavila štúdia, ktorá potvrdzuje slová rodičov detí po celom svete. Tí rodičia, ktorí majú dvoch potomkov totiž zhodne uvádzajú jednu vec. Akú? Hovoria, že ich deti sú rozdielne. Že jedno je vždy lepšie než to druhé. A zhodujú sa na jednej veci. Lepšie je dieťa prvorodené, zatiaľ čo s druhorodeným sú vždy problémy. Ide tak nielen o zaujímavé témy na diskusiu, ale podobné názory sa stali tiež podkladmi pre vedecké štúdie, ktoré majú potvrdiť alebo vyvrátiť, či je to skutočne tak. Aký je záver?

University of California prináša výsledky

Kto sa na tejto štúdii podieľal? Primárne sa jednalo o vedcov z University of California, ktorí boli doplnení aj odborníkmi z Los Angeles. Celkové vedenie mal doktor E. Black, ktorý je vo svojom odbore považovaný za skutočnú kapacitu. Úloha bola pomerne jasná. Bolo treba zistiť, či je skutočne tak veľký rozdiel medzi prvorodeným a druhorodeným dieťaťom. A výsledok? Je pomerne šokujúci. Štúdia poukazuje napríklad aj na to, že druhorodené dieťa nie je toľko úspešné v škole, ako je tomu v prípade prvého potomka. A to aj napriek tomu, že obom deťom boli dané rovnaké možnosti vzdelania, a to ako pokiaľ ide o geografickú dostupnosť škôl, tak i finančné možnosti rodičov.

Skúmali sa tiež možné problémy so zákonom

Aj tomu sa spomínaná štúdia venovala a my musíme povedať, že aj tu sú zistenia celkom alarmujúce. Bolo potvrdené, že druhé deti majú väčšiu pravdepodobnosť toho, že budú mať problémy so zákonom. A tá pravdepodobnosť je celkom vysoká. Aká je väčšia šanca, že sa dieťa vydá na dráhu zločinu? Je o celých 40 percent väčšia, než je tomu v prípade prvého dieťaťa. Opäť musíme spomenúť, že celkové podmienky výchovy sú u oboch potomkov rovnaké.

Aké je správanie druhorodených detí?

Zohľadňujúca bola tiež výchova. Aj tu sú výsledky jasné a vychádzajú v neprospech druhorodených detí. Najčastejšie sa spomína to, že sú deti vzdorujúce, že vzdorujú, nepočúvajú, majú svoju hlavu a je veľmi ťažké ich zvládať. A to aj napriek tomu, že rodičia už majú po prvom dieťati určité skúsenosti s výchovou a tak by nemal byť taký problém ich dovychovat.

Ako sa s touto situáciou vyrovnať?

Je to veľmi komplikované, ale stále je tu priestor pre zvládnutie. Treba sa snažiť dieťaťu venovať, rovnako ako je na mieste dopriať mu určitú voľnosť, ale v rámci medzí. Tiež je nutné zohľadniť vplyv staršieho potomka. Ten má na vývoj mladšieho väčší vplyv. Ako je to možné? Často mu je viac dovolené a často sa chová horšie , ale na svoj vek stále adekvátne. Toto mladšie dieťa opozerá a robí v podstate to isté. Ale v skoršom veku, čo je problém. A tak sa dieťa s každým ďalším mesiacom stáva nezvládnuteľné.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 13. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.