Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Táto tajomná bylinka dokáže nasýtiť aj vyliečiť. Viete, o čom je reč?

reklama:
Táto tajomná bylinka dokáže nasýtiť aj vyliečiť. Viete, o čom je reč?

Keď ho vidíme vo voľnej prírode, myslíme si, že ide o burinu. Skúsenému záhradkári však priamo pichne do očí. V minulosti išlo o jednu z hlavných surovín, ktorú slovanské národy najčastejšie používali na výrobu potravín. Vyrábal sa z neho chlieb, múka, ale vylúhovali sa z neho aj čaje a kvety sa pridávali do lekváru. Hoci je pre človeka veľmi užitočný, mnohí ho dnes už ani nepoznajú. Zoznámte sa s kúzelným amarantom.

Zázračné vlastnosti amarantu

Čím dlhšie vedci študujú rastliny, tým viac neuveriteľných vecí vychádza na povrch. Jedinečná kvalita semien a oleja amarantu vyšla na svetlo sveta ešte v 30. rokoch 20. storočia. Ukázalo sa, že všetky časti tejto rastliny obsahujú olej a škrob. Na amarante neexistuje jediný lístoček, ktorý by nebol plný oleja, vitamínov, pektínu, karoténu alebo minerálnych solí.

V Japonsku si ho vážia oveľa viac než u nás. V súčasnosti je využívaný na výrobu pečiva a cestovín. Jeho vzácnosť dokazujú Japonci tým, že ho postavili do rebríčka jedál rovnako hodnotných ako mäso z chobotnice!

Amarant v spracovanej forme chutí ako píniové oriešky, jeho semienka si ľudia pridávajú nielen do pečiva, ale aj do pudingov a sladkých koláčov.Amarant dokáže pomôcť pri liečbe pankreatitídy, gastritídy, cukrovky, ale aj ochorení obličiek a pečene. Olej z amarantu významne regeneruje kožu, hojí rany a obnovuje kožu po jazvách. Výborný je aj na ekzémy a zapareniny u detí.

Amarant na všetky spôsoby

Amarant je vynikajúci v kuchyni. Môžete z neho pripraviť polievku, šaláty, džúsy, čaje, sirupy či jeho listy použiť ako náplň do koláčikov a palaciniek. Je extrémne chutný a zdravý. Amarantová múka sa vyrába zo semien a neobsahuje lepok. Okrem toho je vhodná pre diabetikov, pretože znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha chudnúť a blahodárne ovplyvňuje tráviaci trakt. Šťavu z amarantu možno použiť ako prírodný krém samozrejme v kombinácii s niektorými druhmi byliniek a olejov.

Pomôže aj suchým vlasom a je tzv. prírodným kondicionérom

Amarant je prírodný zázrak a o jeho účinkoch by sa dali popísať celé state. Všetko sa sem nevojde, a preto odporúčame ho vyskúšať. Dnes ho zoženiete predovšetkým v zdravých obchodoch, bežne v potravinách ho zoženiete len zriedka. Keby sa však dopyt po amarantovej múke zvýšil, prospelo by to vo viacerých aspektoch.

Ak túto zdravú dobrotu túžite mať doma, pokojne si zožeňte semená a zasaďte si ho. Amarant je vďačná rastlina, ktorá je na naše podmienky nielen zvyknutá, ale v nich aj vypestovaná.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. apríla 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.