Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ťažké príznaky rakoviny pankreasu, ktoré je ťažké včas rozpoznať

reklama:
Ťažké príznaky rakoviny pankreasu, ktoré je ťažké včas rozpoznať

Rakovina pankreasu je štvrtým najčastejším ochorením u mužov i žien. Pretože je ťažké to zistiť, miera prežitia choroby je veľmi nízka. Pankreas je súčasťou tráviaceho systému a nachádza sa v brušnej dutine, za žalúdkom, v hornej časti brucha. Vzhľadom k jeho umiestneniu je veľmi ťažké detekovať nádory skôr, než dorastú do tej miery, že interferujú s normálnymi telesnými funkciami. Okrem toho neexistuje skríningový test zameraný na tento typ rakoviny. Preto je veľmi dôležité venovať pozornosť známkam, ktoré naše telo vykazuje. Tu je 9 príznakov rakoviny pankreasu.

Náhly nástup cukrovky

Rakovina pankreasu môže ovplyvniť produkciu inzulínu a hladinu cukru v krvi, čo vedie k rozvoju novo vznikajúcej cukrovky. To sa zvyčajne prejavuje u pacientov starších ako 50 rokov. Ak máte príliš smäd alebo hlad, môže to byť známka cukrovky.

Žltačka

Rakovinový nádor blokuje žlčovod, čo vedie k zadržaniu žlče (a bilirubínu) v tele. Žltačka,zožltnutie očí a kože, je spôsobená žlčou klesajúcou do krvi.

Strata hmotnosti a strata chuti do jedla

Tento príznak je bežný u väčšiny nádorových ochorení a môže viesť k rozvoju anorexie, najmä v pokročilých štádiách ochorenia. Nádory pankreasu môžu inhibovať tráviace procesy, môže to spôsobiť stratu hmotnosti alebo stratu chuti do jedla.

Bledosť, plávajúca stolica

Rovnako ako žltačka, oklúzia vyvolaná nádorom v žlčovodu bráni bilirubínu v prístupe do zažívacieho traktu. Bilirubín je žlto-hnedá látka v žlči, čo dáva farbu stolice. Pokiaľ nie je prítomná v zažívacom systéme, stolica môže byť sivá alebo belavá a plávať kvôli nezreagovaným tukom.

Svrbiaca pokožka

Svrbenie je tiež spojené so zablokovaným žlčovodom. Ak sa v tele hromadia žlčové soli a žlč, môžu sa hromadiť na pokožke a spôsobiť svrbenie.

Bolenie brucha

Väčšina pacientov s rakovinou pankreasu pociťuje nejakú formu bolesti brucha, ktorú obvykle pociťujú v hornej časti brucha. Môže zmiznúť, keď sa nakloníte dopredu, alebo ešte horšie, keď budete jesť alebo ležať.

Krvná zrazenina

U niektorých ľudí môžu byť krvné zrazeniny príznakom rakoviny pankreasu. Ak si všimnete bolestivého opuchu, začervenania alebo teplo v nohách, môže to byť krvná zrazenina.

Bolesti chrbta

Bolesti chrbta môžu byť spojené s bolesťami brucha, ale sú chvíle, kedy nie sú spojené s touto rakovinou. Hoci je bolesť chrbta častým príznakom, môže sa objaviť bolesť v strede chrbta, ako rakovina tlačí na nervy alebo orgánmi.

Bezfarebný moč

Tmavý moč je výsledkom bilirubínu vyskytujúceho sa v krvi. Buďte opatrní, ak je váš moč hnedý.

Kto má zvýšené riziko rakoviny pankreasu

  • fajčiari
  • ľudia nad 50 rokov
  • genetická predispozícia – ľudia s mutáciou génu BRCA
  • obézni ľudia
  • diabetici
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 7. júna 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.