Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tehotenstvo alebo varovný signál organizmu? Čo môže znamenať meškajúca menštruácia

reklama:
Tehotenstvo alebo varovný signál organizmu? Čo môže znamenať meškajúca menštruácia

Očakávate svoje dni, no tie stále nechodia? Meškanie menštruácie môže vo vás vyvolať pocit, že ste v radostnom očakávaní. Ak je však tehotenský test negatívny, je čas zamyslieť sa nad možnými príčinami zlyhania vášho cyklu. Vynechanie periódy totiž môže byť varovným signálom, že niečo nie je v poriadku.

Príčiny zmeškanej alebo úplne vynechanej menštruácie môžu mať rôzne dôvody – od stresu, cez hormonálnu nerovnováhu, až po signalizovanie vážnych zdravotných ťažkostí. Čo by ste mali o vašom cykle vedieť? Kedy netreba panikáriť a kedy je, naopak, nevyhnutné vyhľadať odborníka?

Menštruačný cyklus

Ženské telo je biologicky predurčené k tomu, aby privádzalo na svet potomstvo. Jedným z určujúcich predpokladov k tomuto krásnemu poslaniu je zdravý menštruačný cyklus, ktorý začína byť aktívny v období puberty, zvyčajne medzi 11. a 16. rokom života dievčaťa. Ide o mimoriadne dôležitý moment, ktorý hovorí o tom, že mladé ženy sa stávajú pohlavne zrelými.

Celé plodné obdobie nežnejšieho pohlavia je poznamenané súborom hormonálnych zmien, ktoré pripravujú ženské telo na potenciálne tehotenstvo. Deje sa tak v pravidelných cykloch. Mesiac čo mesiac jeden z vajíčkovodov uvoľní vajíčko v procese nazývanom ovulácia. V prípade, že nedôjde k jeho oplodneniu, dochádza k menštruačnému krvácaniu.

Zavŕšením plodného obdobia ženy je menopauza, ku ktorej zvyčajne dochádza medzi 45. a 55. rokom života. Aktivita vaječníkov začína vyhasínať, a teda vytráca sa aj možnosť počať dieťa.

Pravidelné krvácanie

Prvý deň menštruačného krvácania je označovaný aj ako prvý deň celej periódy. Až do obdobia menopauzy by mal menštruačný cyklus fungovať bez väčších problémov a opakovať sa každých 28 dní. Vo väčšine prípadov sa takouto pravidelnosťou môže pochváliť len máloktorá dáma. Všeobecne sa považuje za normálne a zdravé, ak sa perióda pohybuje v rozmedzí 21 až 35 dní.

Určitá pravidelnosť by mala byť dodržaná aj v intenzite krvácania. Za štandardné sa považuje, ak žena menštruuje 2 až 7 dní, pričom silnejšie dni sa postupne prelínajú do slabších.

V prípade, že menštruácia nepríde na čas, prípadne úplne vynechá, môže vám telo signalizovať určitý problém.

Dôvody omeškania

Každá žena je veľmi jedinečná, a tak aj dôvody na stratu menzesu sa môžu rôzniť.

Tehotenstvo

Ak túžite po bábätku a s partnerom v tomto smere vyvíjate iniciatívu, môže byť vynechanie menštruácie pre vás tým najkrajším signálom úspechu a prvým príznakom tehotenstva. Urobte si test, ktorý vám potvrdí, alebo vyvráti vaše myšlienky.

Dojčenie

Ak sa vám po pôrode nevracia menštruácia, nemusíte sa obávať. Niektoré ženy nekrvácajú aj celý rok po príchode bábätka na svet. Dojčenie vplýva na celkovú hormonálnu situáciu ženy a typicky oneskoruje návrat menštruácie po tehotenstve. Buďte však opatrná – absencia menštruácie v tomto prípade neznamená, že ste automaticky chránená pred ďalším tehotenstvom.

Veľká strata hmotnosti

Poruchy príjmu potravy, ako anorexia či bulímia, môžu mať veľmi negatívny vplyv na reprodukčný systém ženy. Extrémny pokles hmotnosti dokáže zmeniť spôsob fungovania organizmu a zastaviť ovuláciu. Tým zvyčajne dochádza aj k strate menštruácie.

Obezita

Žiadne nadmerné výkyvy telesnej hmotnosti neprospievajú k správnemu fungovaniu organizmu. Podobne, ako prílišná štíhlosť, aj nadváha môže aktivovať nepriaznivé hormonálne zmeny u ženy a môže byť faktorom zodpovedným za meškajúcu menštruáciu.

Prehnané cvičenie

Pravidelnosť menzesu môže byť rozvrátená aj prílišnou fyzickou aktivitou. Ženy, ktoré sa zúčastňujú mimoriadne náročných športových tréningov často narúšajú svoj cyklus.

Stres

V dnešnej dobe je náročné vyhnúť sa mu, no nadmerný stres môže vo vašom tele narobiť poriadny chaos. Dokáže dokonca ovplyvniť časť mozgu, zodpovednú za reguláciu ženskej periódy. Vplyvom stresu často dochádza k náhlemu prírastku alebo strate hmotnosti, dokonca k rôznym ochoreniam…to všetko môže mať negatívny vplyv na váš cyklus.

Problémy so štítnou žľazou

Nakoľko štítna žľaza reguluje metabolizmus tela, aj hormonálne hladiny môžu byť ovplyvnené jej činnosťou. Jej nadmerná, alebo, naopak, nedostatočná aktivita môžu byť vinníkom neskorých alebo zmeškaných periód. Problémy štítnej žľazy možno zvyčajne riešiť liečbou, po ktorej sa menštruácia zvykne vrátiť do normálu.

Hormonálna nerovnováha

Hormonálne poruchy bývajú taktiež príčinou nepravidelného cyklu. V dôsledku hormonálnej nerovnováhy sa napríklad u žien zvykne vyskytovať diagnóza, zvaná syndróm polycystických vaječníkov. Vznik cýst môže spôsobiť nepravidelnosť ovulácie, alebo ju úplne zastaviť.

Choroby

Vplyv na menštruačný cyklus mávajú bežné choroby, rôzne infekcie či zápaly. Telo vyčerpané bojom s takýmto typom problémov môže reagovať dočasnou stratou menzesu. Podobné to je aj v prípade chronických ochorení ako je diabetes alebo celiakia. Za ťažkosti s cyklom však môžu byť zodpovedné aj vážnejšie zdravotné ťažkosti – zhubné a nezhubné nádory maternice, myómy a podobne.

Antikoncepcia

K užívaniu hormonálnej antikoncepcie pristupuje množstvo žien, ktoré sa nielen chcú ochrániť pred neplánovaným tehotenstvom, ale potrebujú aj upraviť menštruačný cyklus. V prípade niektorých druhov antikoncepcií môže dochádzať k skráteniu, až úplnemu vymiznutiu krvácania.

Predčasná menopauza

Hoci sa na to ešte vekovo necítite, príčinou straty menštruácie u vás môže byť aj predčasný nástup menopauzy. Nie je výnimočné, že takáto situácia postihuje aj ženy pred štyridsiatkou.

Kedy je čas zájsť k lekárovi

Ak mávate pravidelný cyklus, spozornieť by ste mali okamžite po vynechaní alebo oneskorení menštruácie. Prvým krokom je urobenie si tehotenského testu, najmä v prípade ak je váš sexuálny život aktívnym. Ak sa na teste objavia dve čiarky, je čas objednať sa k doktorovi. Dohodnúť si stretnutie s odborníkom – gynekológom, prípadne endokrinológom – by ste však mali aj v situáciách, ktoré nie sú pre vašu normálnu periódu typické:

  • veľmi slabé a krátke krvácanie, trvajúce iba 1-2 dni
  • extrémne silné krvácanie
  • viac ako tri mesiace bez menštruácie
  • neprekonateľné bolesti a kŕče
  • krvácanie aj mimo cyklu
  • menštruácia dlhšia ako týždeň, bez zmeny intenzity
  • začiatok menštruácie nenastal ani po 16. roku života

Liečba

Lekár najlepšie zhodnotí situáciu a navrhne vám možné spôsoby liečby. Prvým krokom môže byť, že vám podá injekciu na opätovné vyvolanie menštruácie. K takémuto postupu doktor zvyčajne pristupuje, ak sa u vás problém s vynechaným menzesom objavil po prvýkrát. V prípade, že „vyvolávačka” nepomôže, zisťuje sa hormonálny profil organizmu. Na určenie diagnózy sa zvykne využívať aj sonografické vyšetrenie.

Niekedy sa menštruačný cyklus zvykne upraviť celkom sám v priebehu pár meiacov, inokedy zaberú hormonálne prípravky, ako napríklad antikoncepcia. Ak však v pozadí vašich ťažkostí stoja vážnejšie problémy ako cysty, treba ich neodkladne riešiť.

Strašiak pre ženy, ktoré chcú dieťa

Nepravidelný cyklus môže byť problém najmä pre ženy, ktorým tikajú biologické hodiny. Ak stratia menzes, alebo im chodí vo veľmi nepravidelných intervaloch, je viac ako náročné sledovať ovuláciu, a tak stanoviť plodné a neplodné dni.

V prípade, že vaše problémy s nepravidelnou menštruáciou pretrvávajú, je treba zvážiť aj možnosť konzultácie s odborníkom na neplodnosť.

Ako udržať zdravú periódu

Udržaniu zdravého cyklu môže pomôcť aj žena samotná. Existuje niekoľko tipov, ako na to.

Veďte si menštruačný kalendár

Záznamy o pravidelnosti cyklu, jeho dĺžke a intenzite vám pomôžu zistiť, čo je pre vaše telo prirodzené a čo sa vymyká normálu. Poznámky tohto charakteru vám budú signalizovať každú odchýlku. Dnes už existujú rôzne mobilné aplikácie, vďaka ktorým môžete mať svoju periódu dokonale pod kontrolou.

Dodržiavajte správnu životosprávu, zdravo sa stravujte

Nezdravé stravovacie návyky môžu mať negatívny vplyv na funkčnosť vášho tela. Prílišné prejedanie sa, ani odmietanie jedla neprospieva reprodukčnému systému ženy. Upravte váš jedálniček a zaraďte doň aj viac ovocia a zeleniny. Samozrejme, nezabudnite dodržiavať pitný režim.

Nájdite si psychickú aktivitu

Trápieva vás bolestivý menzes? Skúste vymeniť rôzne utišujúce tabletky za pohyb. Taký strečing, napríklad, pomáha pri uvoľňovaní tlaku v okolí dolných častí tela.

Dajte sa na jógu

V súčasnosti veľmi populárne cvičenie dokáže byť veľmi užitočné pre ženský organizmus. Niektoré základné postoje zlepšujú krvný obeh i funkčnosť reprodukčných orgánov. Taktiež pomáhajú pri znižovaní bolesti, ktorá s menštruáciou často ide ruka v ruke.

Majte pod kontrolou svoje nálady

Menštruácia je často vnímaná v negatívnom zmysle slova aj pre časté výkyvy nálad u dám. Takzvané PMS, alebo aj predmenštruačný syndróm, má za následok, že niektoré ženy bývajú podráždenejšie či senzitívnejšie ako obyčajne. Ak sa tomuto stavu nechcete poddať, vyskúšajte zaradiť do svojho jedálnička potraviny, ktoré pomáhajú pri hormonálnej nerovnováhe. Medzi také patria mlieko, hnedá ryža, sójové jogurty, cícer, šošovica a ďalšie strukoviny. Dobre poslúžiť môžu aj čaje, ktoré pomáhajú kontrole nálad počas PMS.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/womens-health/why-is-my-period-late

https://doctor.ndtv.com/living-healthy/ladies-these-7-things-are-a-must-for-a-healthy-period-1759510

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186

Foto: pixabay.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. októbra 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.