Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Teplovodné podlahové vykurovanie v domoch

reklama:
Teplovodné podlahové vykurovanie v domoch

Pri výstavbe rodinných domov sa dnes používajú často krát iné postupy a procesy ako pred dvadsiatimi rokmi. V prípade vykurovania je asi najbežnejší spôsob v súčasnosti teplovodné podlahové vykurovanie. Funguje na princípe ohrevu samonivelačného poteru. Ako materiál sa dnes najviac používa anhydritový poter, v menšej miere a v špecifických prípadoch aj cementový poter. Ako minimálna hrúbka anhydritového poteru sa uvádza 55 mm. Pri použití cementového poteru je to 65 mm. Samotné zloženie jednotlivých vrstiev pri podlahovom teplovodnom kúrení vyzerá približne nasledovne. Na spodku je podkladový betón na ktorý sa položí hydroizolácia. Nasleduje izolačná fólia. Nasleduje systémová doska a samotné rúrky na rozvod teplej vody od zdroja. Toto sa potom zalieva anhydritovým alebo cementovým poterom. Navrch už ide samotná podlahová krytina. Ako zdroj tepla môže byť použitý plynový kotol alebo iný zdroj, dnes sa tiež čoraz viac rozširuje používanie tepelných čerpadiel.

Výhody podlahové vykurovania sú dobre známe. Jedná sa o rýchle a overené riešenie ktoré prináša aj vysoký tepelný komfort pre obytný priestor. Veľa ľudí tiež oceňuje absenciu klasických radiátorov v priestore. Podlahové vykurovanie sa prejavuje dlhšou zotrvačnosťou, preto je vhodné do dlhodobo obývaných priestorov. Pre občasne obývané priestory ako napríklad víkendové chaty nie je až tak vhodné.

Cena liatej podlahy, samotného anhydritového poteru sa pohybuje od približne 12 Euro za meter štvorcový. Táto cena zahŕňa ako materiál tak aj prácu a dodávku. V prípade kompletnej dodávky teplovodného kúrenia sa cena začína na úrovni približne 35 Euro za meter štvorcový vykurovanej plochy.

(U/PR) foto: pexels.com

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 10. februára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.