Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ticho je životne dôležité pre ľudský mozog, hovoria vedci

reklama:
Ticho je životne dôležité pre ľudský mozog, hovoria vedci

Hluk má silný fyzikálny účinok na náš mozog, čo spôsobuje zvýšenie hladiny stresových hormónov, uvádza Enlightened Consciousnes. V určitom okamihu začína každý z nás oceňovať ticho. Je príjemne útulné a veľmi efektívne. Dáva nám inšpiráciu a vychováva myseľ, telo i dušu. Kým šialenstvo hlučného sveta ovplyvňuje metabolizmus, inhibuje oxidačné procesy, spôsobuje podráždenie a agresiu.

Vedci tvrdia, že ticho môže byť presne to, čo potrebujeme k obnoveniu našich vyčerpaných mozgov a tiel.

Štúdie ukazujú, že hluk má silný fyzikálny účinok na náš mozog, čo zvyšuje hladiny stresových hormónov. Zvuk sa presúva do mozgu ako elektrický signál cez uši.

Aj keď spíme, tieto zvukové vlny spôsobujú, že telo reaguje a aktivuje časť mozgu, ktorá je spojená s pamäťou a emóciami, ktorá vedie k uvoľňovaniu stresových hormónov, a preto žiť v neustále hlučnom prostredí znamená vždy vysokú úroveň týchto škodlivých hormónov.

Hluk je spojený s vysokým krvným tlakom, srdcovými chorobami, tinnitusom a stratou spánku. Nadmerný hluk sa môže stať vážnym dráždidlom pre fyzické zmysly a dnes je stále viac ľudí veľmi citlivých a neschopných fungovať v chaotickom a hlučnom prostredí. Ale teraz má veda dôkaz nielen, že hluk spôsobuje bolesť, ale tiež, že ticho lieči.

Vplyv ticha na ľudský mozog

V roku 2011 dospela Svetová zdravotnícka organizácia k záveru, že 340 miliónov ľudí v západnej Európe ročne stráca milión rokov zdravého života kvôli hluku. WHO tiež uviedla, že príčinou 3000 úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia je nadmerný hluk.

Výskum profesora Garyho W. Evansa z Cornell University, publikovaný v Psychological Science, ukázal, že deti, ktorých škola sa nachádza v blízkosti letiska, majú stresovú reakciu, ktorá ich vlastne donútila ignorovať hluk. Zistil, že deti ignorujú ako škodlivý hluk letisko, tak ďalšie hlučné zvuky, ako je reč.

Táto štúdia je presvedčivým dôkazom, že hluk – a to aj na úrovniach, ktoré neprodukujú zvuk – spôsobuje stres a je škodlivý pre človeka. Vedci neštudovali ticho a jeho výhody objavili náhodou. Ticho sa prvýkrát objavilo vo vedeckom výskume ako základ, s ktorým vedci porovnávajú účinky hluku alebo hudby.

Doktor Luciano Bernardi študoval v roku 2006 fyziologické účinky hluku a hudby a urobil prekvapujúci objav. Keď boli subjekty jeho výskumu v tichu medzi hlukom a hudbou, cítili silný vplyv. Dvojminútové pauzy boli pre mozog oveľa uvoľňujúce ako relaxačná hudba alebo dlhšie ticho, ktoré bolo na mieste pred začiatkom experimentu. Náhodné pauzy Bernardiho sa stali prakticky najdôležitejším aspektom štúdie. Jedným z jeho hlavných výsledkov bolo, že ticho je umocnené kontrastami.

Mozog rozpoznáva ticho a reaguje na ne

Mnohí učitelia sú si toho vedomí a počas dňa odporúčajú časté pauzy. Hoci si môžeme predstaviť ticho ako nedostatok informácií, veda hovorí o opaku. Mozog rozpozná ticho a reaguje na ne veľmi silno.

Štúdia regeneračného biológa z Duke University, Imke Kirsteho, zistila, že dve hodiny ticha za deň spôsobujú vývoj buniek v hipokampe, oblasti mozgu spojené s tvorbou pamäti zahŕňajúce zmysly.

Keď ste v tichu, mozog môže "obnoviť" niektoré svoje kognitívne schopnosti

Neustále spracovávame obrovské množstvo informácií. Štúdie ukázali, že veľká záťaž dopadá na náš prefrontálny kortex, čo je časť mozgu zodpovedná za rozhodovanie, riešenie problémov a ďalšie. Keď trávime čas sami v tichu, naše mozgy sú schopné relaxovať a dať tejto časti mozgu odpočinok.

Výskumníci zistili, že ticho pomáha novým bunkám diferencovať sa do neurónov a integrovať sa do systému, a keď sa uchyľujeme do ticha, naše mozgy spracúvajú informácie lepšie. Môžeme analyzovať náš život a vidieť perspektívu, ktorá je životne dôležitá pre duševnú pohodu.

Ticho zmierňuje stres a napätie

Kým hluk vytvára stres, ticho zmierňuje stres a napätie ako v mozgu, tak v tele. Ticho dopĺňa a vyživuje naše kognitívne zdroje. Hluk spôsobuje, že strácame koncentráciu, kognitívne schopnosti a znižuje motiváciu a výkon mozgu (ako potvrdzuje výskum).

Štúdie však ukazujú, že čas strávený v tichu môže zázračne obnoviť to, čo bolo stratené v dôsledku nadmerného hluku. Starí duchovní majstri to vždy poznali, ticho lieči, ticho nás hlboko ponára do seba a ticho vyrovnáva telo a myseľ. Teraz to veda potvrdzuje.

Liečivé účinky prírody a ticha sú známe už dlho, ale teraz môžeme prispieť k nášmu zdraviu a pohode výživy nášho mozgu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.