Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tiež vám krvácajú ďasná? Týchto 10 chorôb môže byť v pozadí

reklama:
Tiež vám krvácajú ďasná? Týchto 10 chorôb môže byť v pozadí

Krvácanie ďasien je bežným príznakom, ktorý môže byť sprevádzaný niekoľkými procesmi, ktoré vyžadujú vážnu pozornosť. Čo môže za tým stáť?

1. Zápalové procesy ďasien

Ochorenie ďasien je najčastejšou príčinou krvácajúcich príznakov. Na začiatku ochorenia začína zápalový proces ďasien. Zapálené ďasná sú červené, opuchnuté, citlivé. Pri čistení a jedle je ľahšie zraniť sa a krvácať. Ak proces pokračuje, vzniká parodontitída, ktorá vedie k atrofii ďasien, uvoľneniu a strate zubov bez liečby.

2. Nesprávne techniky čistenia

Nesprávne, hrubé, energické čistenie a používanie hrubozrnných zubných pást mechanicky poškodí celistvosť ďasien a povedie ku krvácaniu a zatiahnutiu ďasien.

3. Zubný kameň

Zubné kamene umiestnené v blízkosti ďasien vystavujú povrch ďasien neustálemu podráždeniu, čo vedie k zápalu a krvácaniu.

4. Nesprávne umiestnené výplne, strojček

Výplne s neadekvátnym povrchom, poškodené zlomené zuby alebo vyčnievajúce ostré povrchy ortodontických aparátov udrží krvácanie ďasien po dlhú dobu v dôsledku mechanického poškodenia.

5. Cigarety

Cigaretový dym prispieva ku krvácaniu prostredníctvom pôsobenia tepla na jednej strane a škodlivého chemického účinku (dechtu) na strane druhej.

6. Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny v tehotenstve a hormonálne poruchy v puberte tiež prispievajú k zápalu ďasien a tým aj krvácaniu. Zubné prehliadky sa odporúčajú každé 3 až 6 mesiace u tehotných žien a každých 6 mesiacov u dospievajúcich detí.

7. Nedostatok vitamínov

Nedostatok vitamínov ovplyvňuje celé telo a tým tiež ovplyvňuje zdravie ďasien. Nedostatok vitamínu K a vitamínu C môže spôsobiť príznaky krvácania.

8. Autoimunitné ochorenia

Okrem krvácania ďasien je postihnutý aj zvyšok tela a vyžaduje vážnu lekársku starostlivosť.

9. Chronicky používané lieky

Niektoré lieky, ako sú kontraceptíva, riedidlá krvi, antihypertenzíva a antidepresíva, pôsobia chemicky a ako vedľajší účinok môžu spôsobiť príznaky krvácania.

10. Neadekvátna črevná flóra

Zmeny mikroflóry čriev ovplyvňujú zdravie ústnej dutiny. Nevyvážená črevná flóra podporuje tvorbu plesní a plaku v ústach, čo následne spúšťa a udržuje proces krvácania.

Správna ústna hygiena

Pravidelné čistenie zubov je dôležité. Denne používajte zubnú niť a prírodnú ústnu vodu. Vyhýbajte sa fajčenia. A pravidelne navštevujte vášho zubára.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.