Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toto by ženy rozhodne nemali robiť počas menštruácie! 8 nebezpečných omylov všetkých žien

reklama:
Toto by ženy rozhodne nemali robiť počas menštruácie! 8 nebezpečných omylov všetkých žien

Je to deň ako akýkoľvek iný, ale niečo je inak. Menštruácia začala. Tým sú tieto dni iné ako obvykle. Mali by ste viac odpočívať a relaxovať. Ako sa vo svojich dňoch chrániť? Čomu sa vyhnúť?

Menštruácia nie je žiadna choroba, čo je pravda. Napriek tomu je to ťažké obdobie, kedy žena môže pociťovať určité zdravotné problémy, ako je bolesť brucha, hlavy, alebo je cez deň viac unavená. Napriek tomu, že sa snaží podávať rovnaký výkon ako keď „svoje dni“ nemá, často to úplne nevyjde. A ruku na srdce, dámy, ktorá z vás by priznala, že je to kvôli mesiačikom. Iste sa medzi nami nájdu ženy, ktoré sa o menštruácii hovoriť nehanbia, ale tiež je veľa tých žien, ktoré by ani za nič nepriznali, že „to“ práve majú a potrebujú si aj cez deň aspoň pol hodiny len tak sadnúť a odpočinúť. Spísali sme pre vás 8 aktivít a činností, ktorých by ste sa mali pri menštruácii rozhodne vyvarovať. Povedzte o nich aj vašim partnerom, aby vedeli, prečo práve dnes nechcete ísť na dvadsaťkilometrovú prechádzku do kopca alebo sa odmietate zúčastniť neplánovaného alkoholového večierka s priateľmi.

1. Šport

„Športom k zdraviu a k trvalej invalidite“ by sa dalo v období menštruácie rozšíriť ešte o vetu „a silnému krvácaniu pri vašich dňoch.“ Nerobíme si žiadnu srandu. Je samozrejme dobre, že cvičíte a udržujete sa vo forme, ale počas tohto obdobia by žena mala rozhodne voliť menej náročné športy. Lepšia ako posilňovňa a beh je dlhšia pokojná prechádzka. Gynekológovia odporúčajú prvý deň menštruácie nevykonávať žiadnu zbytočnú fyzickú záťaž, pretože by došlo k silnému prekrveniu pohlavných orgánov a tým aj zosilneniu menštruačného krvácania.

2. Celodenný pokoj na lôžku

Pokiaľ trpíte pri menštruácii silnými bolesťami a kŕčmi je samozrejmé, že budete musieť čo najviac odpočívať aj cez deň. Nevoľte však možnosť ľahnúť si do postele na úplne celý deň. Krv pri tejto polohe nebude môcť voľne vytekať z tela von a bolesť v podbrušku bude skôr zosilňovať. Urobíte lepšie, keď skúsite vykonávať jednoduchšie domáce práce. Ak máte bolesti, ktoré vám z lôžka nedovolia vyliezť, potom okamžite zavolajte svojmu gynekológovi.

3. Intímne hrátky

Milovanie v období menštruácie môže síce v istej miere pôsobiť ako určitá antikoncepcia, ale na druhej strane prináša nebezpečenstvo vzniku infekcie ženského pohlavného orgánu. Čo tak skúsiť nežné maznanie a odpočinok v náručí svojho partnera?

Pokračujte na ďalšej strane


4. Prísna diéta

Pokiaľ sa snažíte schudnúť, rozhodne to nerobte pomocou drastických diét. Sú úplne k ničomu, len vám privodí jojo efekt a smútok z toho, že sa vám chudnúť nedarí. Nechajte si urobiť odborne zostavený jedálniček a zoznam cvikov. Množstvo potravy je totiž vhodne prispôsobené iba vám podľa toho, koľko chcete schudnúť a pokrýva aj potrebu živín pri vašich dňoch. Rozhodne sa neodporúča nejesť vôbec alebo len obmedzené množstvo. Je potrebné dopĺňať najmä železo a kyselinu listovú, ktoré odchádzajú s krvou von z tela. Mohlo by sa stať, že budete chudokrvné! Dodržiavanie pitného režimu je samozrejmosťou.

5. Užívanie niektorých liekov

V období menštruácie je znížená zrážanlivosť krvi, preto zvážte užívanie liekov ovplyvňujúcich krvotvorbu, napr. Analgin či Acylpyrin. Ak budete musieť, užite Paralen, ktorý sa môže užívať aj počas tehotenstva.

6. Pitie alkoholických nápojov

Tvrdý alkohol zosilňuje menštruačné bolesti a taká opica pri vašich dňoch asi tiež nebude práve to pravé orechové. Na pitie si dávajte najlepšie obyčajnú vodu bez bubliniek, nesýtené minerálky alebo ovocné a zeleninové šťavy.

7. Hygiena pri výmene tampónu či kalíška

Veríme, že táto informácia je známa všetkým ženám, teda pred vyberaním a vkladaním hygienických pomôcok do pošvy je nutné si dobre umyť ruky. Ak tak neurobíte, môžete si zavliecť poriadnu infekciu, ktorej liečba bude viac ako nepríjemná.

8. Konzumácia slaných i sladkých potravín

Hoci mávajú ženy pri menštruácii rôzne chute, rozhodne by mali obmedziť slané aj sladké potraviny. V prípade, že budete veľmi soliť, zvýšite si šancu vzniku opuchov a zadržiavania vody v tele. Sladkosti vám zase môžu spôsobiť veľmi nepríjemnú kvasinkovú infekciu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. novembra 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.