Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete. Je nesmierne užitočné, ak sa stretávate s problémami s kĺbmi alebo obličkami

Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete. Je nesmierne užitočné, ak sa stretávate s problémami s kĺbmi alebo obličkami

reklama:
Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete. Je nesmierne užitočné, ak sa stretávate s problémami s kĺbmi alebo obličkami

Podľa ľudového liečiteľstva je jeho pravidelná konzumácia dobrá pri poruchách Dny, obličiek a močového mechúra. Lekári a vedci zistili, že obsah pektínu je rovnaký ako u jabĺk. Akonáhle sa pektín dostane do čreva, vytvorí na sliznici prospešnú ochrannú vrstvu vďaka prítomným baktériám. Výsledkom je, že látky vstupujú do čriev, čo zmierňuje ťažkosti pri zápche a dokonca pravidelná konzumácia organizuje stolicu.

Obsah vitamínov v egrešoch (A, B1, D) je vynikajúci. Predpokladá sa tiež, že posledné dva vitamíny chránia naše telo ako antioxidanty proti rakovine, aj keď to doteraz nebolo vedecky dokázané. Z minerálov je dôležitý draslík, vápnik, železo a fosfor.

Ako zdroj vlákniny môže byť dôležitým doplnkom našej stravy. Najvýznamnejší z je pektín, ktorý napomáha funkcii čriev a má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Pomáha však tráveniu aj inými spôsobmi: organické kyseliny a stopové prvky, ktoré obsahuje, majú priaznivý účinok na funkciu žliaz s vnútornou sekréciou, pečene, srdca a obličiek. Jeho spotreba je tiež užitočná pri problémoch s kĺbmi a obličkami.

Ako ich skladovať?

  • Nezrelé zrná sú tvrdšie, jasnejšie a zelenšie než zrelé
  • Hľadajte bobule bez trhlín a škvŕn
  • Zrelé egreše sú vlhké a mäkké, ľahko sa kazia a tvorí sa pleseň
  • Môže byť skladovaný v chladničke po dobu 3-5 dní

Ovocie možno použiť mnohými spôsobmi:

  • vynikajúci kompót možno pripraviť z nezrelého ovocia
  • vďaka vysokému obsahu pektínu možno egreše použiť na zahustenie
  • džemov a kompótov z iného ovocia, do omáčok, polievok
  • zrelé, vhodné na surovú konzumáciu, na koláče, môžeme si z nich urobiť džem, ale aj víno
  • dá dobre zmraziť
  • jeho chuť je príjemná, dá sa zmiešať s jablkami, jahodami, mätou, bazou, jahňacinou a bravčovým mäsoma rybami
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. mája 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.