- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete. Je nesmierne užitočné, ak sa stretávate s problémami s kĺbmi alebo obličkami
Toto drobné ovocie je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete. Je nesmierne užitočné, ak sa stretávate s problémami s kĺbmi alebo obličkami
Podľa ľudového liečiteľstva je jeho pravidelná konzumácia dobrá pri poruchách Dny, obličiek a močového mechúra. Lekári a vedci zistili, že obsah pektínu je rovnaký ako u jabĺk. Akonáhle sa pektín dostane do čreva, vytvorí na sliznici prospešnú ochrannú vrstvu vďaka prítomným baktériám. Výsledkom je, že látky vstupujú do čriev, čo zmierňuje ťažkosti pri zápche a dokonca pravidelná konzumácia organizuje stolicu.
Obsah vitamínov v egrešoch (A, B1, D) je vynikajúci. Predpokladá sa tiež, že posledné dva vitamíny chránia naše telo ako antioxidanty proti rakovine, aj keď to doteraz nebolo vedecky dokázané. Z minerálov je dôležitý draslík, vápnik, železo a fosfor.
Ako zdroj vlákniny môže byť dôležitým doplnkom našej stravy. Najvýznamnejší z je pektín, ktorý napomáha funkcii čriev a má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Pomáha však tráveniu aj inými spôsobmi: organické kyseliny a stopové prvky, ktoré obsahuje, majú priaznivý účinok na funkciu žliaz s vnútornou sekréciou, pečene, srdca a obličiek. Jeho spotreba je tiež užitočná pri problémoch s kĺbmi a obličkami.
Ako ich skladovať?
- Nezrelé zrná sú tvrdšie, jasnejšie a zelenšie než zrelé
- Hľadajte bobule bez trhlín a škvŕn
- Zrelé egreše sú vlhké a mäkké, ľahko sa kazia a tvorí sa pleseň
- Môže byť skladovaný v chladničke po dobu 3-5 dní
Ovocie možno použiť mnohými spôsobmi:
- vynikajúci kompót možno pripraviť z nezrelého ovocia
- vďaka vysokému obsahu pektínu možno egreše použiť na zahustenie
- džemov a kompótov z iného ovocia, do omáčok, polievok
- zrelé, vhodné na surovú konzumáciu, na koláče, môžeme si z nich urobiť džem, ale aj víno
- dá dobre zmraziť
- jeho chuť je príjemná, dá sa zmiešať s jablkami, jahodami, mätou, bazou, jahňacinou a bravčovým mäsoma rybami