Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toto je hlavný dôvod, prečo mnoho ľudí priberá. Ak sa ho dokážete zbaviť, kilá pôjdu dole

reklama:
Toto je hlavný dôvod, prečo mnoho ľudí priberá. Ak sa ho dokážete zbaviť, kilá pôjdu dole

Stres. Správne, stres je veľkým indikátorom zdravia a tiež hmotnosti. Pri tej sa však názory líšia. Mnoho ľudí by vám povedalo, že v strese do seba nedostali ani hlt jedla a zázračne vďaka nemu schudli. Iní sa však v strese prejedajú a hmotnosť pribúda stále viac a viac. Najskôr je potrebné objasniť problematiku stresu. Každé ľudské telo funguje a reaguje na rôzne situácie inak.

Stres je škodlivý a mnohí tvrdia, že sa mu napríklad za každú cenu vyhýbať. No je to naozaj tak? Existuje totiž aj prospešný stres. Áno, je to práve stres, ktorý dokáže človeka popohnať dopredu za hranice svojich možností. Môže sa prejaviť napríklad v podobe strachu z neexistencie skúšky a donúti študenta pozrieť sa do kníh. Alebo to môže byť stres z odhalenia lži, takže sa osoba radšej rozhodne povedať pravdu. Ľudia chcú byť stále lepší a lepší.

A je to práve strach zo zlyhania, ktorý ich ženie dopredu. Stres sprevádza túžba posúvať svoje hranice. Podľa štúdie sú ľudia, ktorí prekonávajú svoj strach šťastnejší. A zároveň na seba môžu byť hrdí, pretože prekonali sami seba. A toto je presne ten stres, ktorý je prospešný. V strese človek koná inak, môže ho zachrániť, keď mu ide o život. Telo sa akýmsi spôsobom „preberie“ a koná pudovo. Takže stres, ktorý vtedy človek cíti, rýchlo aj využije a tým pádom sa ho postupne aj zbavuje, takže stresový hormón nezostáva v tele, aby tam mohol narobiť šarapatu.

Pri strese naše telo produkuje adrenalín a hormón, ktorý sa nazýva kortizol. Tento hormón sa tvorí v strednej vrstve nadobličiek kôry. Naopak adrenalín sa tvorí v dreni nadobličiek a vyskytuje sa pri zvýšenej záťaži organizmu. K znakom stresu patrí zrýchlený tep, či zvýšený tlak. U niektorých to môže spôsobiť nadmerné potenie, napríklad v oblasti dlaní. Môže to spôsobovať tlak krvi, ktorí sa pri strese premiestni do svalov. Samozrejme, málokto vie, že to má vplyv aj na rozmnožovanie, trávenie alebo vylučovanie.

Takže nie je záhadou, že pri strese majú mnohí žalúdok stiahnuty a nemôžu do seba nič dostať. Hormóny stresu uvoľňujú do tela cukry a tuky, ktoré dávajú telu potrebnú dávku energie. Keď stres pominie, tak sa väčšina ľudí môže cítiť unavená, akoby zabehla maratón.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 9. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.