Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Toto sú odporúčané doby spánku podľa veku

reklama:
Toto sú odporúčané doby spánku podľa veku

Na zachovanie si pevného zdravia pre dospelých a zabezpečenie správneho vývinu u detí, naše telo potrebuje dostatok spánku a odpočinku. Doba nutného spánku sa však výrazne líši v závislosti od nášho veku. Deti zvyčajne potrebujú viac a dospelí menej, ale aj u dospelých to môže byť rozdielne. Nedostatok spánku je vážny problém pre každého človeka. Fyzická únava nie je jediný problém, ktorý máme, ak nám chýba adekvátny čas spánku. Okrem toho to vedie aj k strate chuti do jedla, ťažkostiam s koncentráciou a sústredením, ťažkosťami s robením rozhodnutí a množstvo ďalších komplikácií.

Experti poukazujú na to, že problémy so spánkom alebo jeho dlhodobý nedostatok spôsobujú celú paletu vážnych zdravotných problémov. Napríklad, ak spíte menej ako 5 hodín denne, je ohrozené vaše srdce. Už spánkom kratšom ako 7 hodín denne riskujete vznik cukrovky, priberanie a obezitu. Preto by ste sa mali pozrieť na to, koľko času venujete spánku a v prípade, že je to menej, než uvádzame, potom spánku začnite venovať náležitú pozornosť.

Odporúčaný čas spánku podľa veku

Výskum vykonávaný Charlesom Czeiserom, profesorom z Harvardskej univerzity, sa zameral na stanovenie odporúčaných časov spánku. Kvôli tomuto účelu uskutočnili medzi rokmi 2004 až 2014 niekoľko štúdií. Výsledkom bolo vytvorenie nasledujúcej tabuľky, v ktorej nájdete pre každú vekovú skupinu odporúčané rozpätie doby spánku. Ak sa jej budete pridržiavať, vyhnete sa mnohým zdravotným problémom.

  • 0 až 3 mesiace 14 až 17 hodín
  • 4 až 11 mesiacov 12 až 15 hodín
  • 1 až 2 roky 11 až 14 hodín
  • 3 až 5 rokov 10 až 13 hodín
  • 6 až 13 rokov 9 až 11 hodín
  • 14 až 17 rokov 8 až 10 hodín
  • 18 až 25 rokov 7 až 9 hodín
  • 26 až 64 rokov 7 až 9 hodín
  • 65 a viac rokov 7 až 8 hodín

Ako vidíte, nejde o presný čas ale interval, pretože každý človek je iný. Pokúste sa preto stanoviť si v rámci uvedených intervalov čas, ktorý vám najviac vyhovuje a najviac prospieva.

Hlavné dôvody problémov so spánkom

Problémy so spánkom mávajú zvyčajne 2 hlavné príčiny. stres a technológie.

Stres

Kortizol je "stresový hormón", ktorý telo vylučuje počas zažívania stresu. Dlhodobo zvýšené hladiny kortizolu môžu mať negatívny vplyv na váš organizmus, vrátane vzniku problémov so zaspávaním a s udržaním spánku počas noci.

Technológia

Pre vytvorenie kvalitného spánku telo vyplavuje hormón melatonín. Mozog dokáže tento hormón produkovať len vtedy, keď je v miestnosti tma. Dnešná doba je typická nadmerným využívaním umelého svetla a v poslednej dobe stále častejšie aj používanie technológie ako sú televízia, počítače alebo mobily. Svetlo, ktoré tieto zariadenia produkujú, blokuje produkciu melatonínu v mozgu a telo potom nedokáže upadnúť do stavu spánku. Výsledkom toho potom býva nespavosť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. septembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.