Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tradičná rodina- má ešte zmysel?

reklama:
Tradičná rodina  má ešte zmysel?

Podľa štatistického úradu sa dnes asi 40% detí rodí mimo manželstva. Či už ide o nezosobášené páry, slobodné matky alebo tzv. middle páry (páry, ktoré sú spolu, ale nežijú v jednej domácnosti), takéto alternatívne rodiny sa počtom začínajú vyrovnávať rodinám, ktoré žijú v oficiálnom zväzku.

Spoločnosť sa mení

Najmä zo strany západnej kultúry k nám po páde socializmu postupne prenikli spoločenské zmeny, ktoré sa postupne odrazili aj na vnímaní zmyslu rodiny, manželstva či rodenia detí. Kým predchádzajúce generácie mali pred sebou jasný cieľ- vydať sa, mať deti a spoločne budovať domov aj v ťažkých podmienkach, mladí sa dnes na tento model často pozerajú s odstupom.

Veková hranica vstupu do manželstva sa posúva. Mladí ľudia sa najskôr usilujú najmä cestovať, študovať a získať dobrú prácu, a ani so vzťahom sa nechcú vzdať svojho zaužívaného spôsobu života. Pokiaľ ide o prispôsobovanie sa partnerovi, dnes už neplatí, že „láska hory prenáša“.

Práve naopak, nesúlad pováh a záujmov sa uvádza ako dôvod ukončenia manželstva číslo jeden. A práve rozvodu sa chcú páry, ktoré spolu žijú bez papiera, vyhnúť.

Slobodní so záväzkami

Čoraz viac mladých dvojíc sa dnes rozhodne pre spolužitie v jednej domácnosti. Vyhýbajú sa zodpovednosti? Zrejme nie, veď mnohí sa po čase rozhodnú pre spoločné dieťa aj hypotéku. Všetko bez papiera.

Sociológovia upozorňujú, že spolužitie v takýchto vzťahoch nie je pre deti ideálne. Tie potrebujú najmä v ranom detstve cítiť absolútnu istotu a bezpečie, a postupom času sa čoraz viac potrebujú cítiť začlenené do rodinnej komunity.

Naviac pevný zväzok manželov aj s nedostatkami, ktoré sa v ňom vyskytujú, im poskytuje základný vzor pre vlastný život. Ich budúci vzťah sa teda bude odvíjať od toho, čo zažili vo vlastnej rodine.

Postavenie partnerky je citlivejšie

Neťahajú ženy v takomto vzťahu za kratší koniec? „Nie som nešťastná ani smutná, a už vôbec sa necítim ukrátená preto, že nie som pani a nenosím obrúčku. Máme sa radi, a tak nám to vyhovuje. Sme šťastný pár v harmonickom vzťahu. Ak to nevyhovuje okoliu, problém je v nich, a nie v nás!“ reaguje na otázku Petra (30), ktorá v spoločnej domácnosti s priateľom a spoločným synom žije už deväť rokov. Otázku, ako by situáciu riešili, keby nastal rozchod, majú medzi sebou vyjasnenú.

Napriek tomu zostáva situácia, v ktorej sa ocitne osamelá matka s deťmi po rozchode, oveľa komplikovanejšia. Deti ostávajú poväčšine s ňou. To samozrejme znamená viac obetovaného času, zodpovednosť za plnenie školských povinností, väčšia finančná záťaž. A tiež menej možností nájsť si nového partnera.

V obzvlášť nepríjemnej situácii sa ocitajú ženy, ktoré po rozchode stále zostávajú na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Najmä ak zostanú bez finančnej pomoci a rodinnej podpory.

Aj vzťah bez papiera treba právne ošetriť

Nezabúdajte na to, že aj keď s partnerom žijete niekoľko rokov, štát tento fakt neberie do úvahy. Spoločná hypotéka, kúpa auta, založenie sporenia či spoločné podnikanie- to všetko riešte vopred právnou úpravou. Ponechať veci, aby sa vyvinuli sami od seba, by vás v budúcnosti mohli stáť kopu sĺz a prebdených nocí.

Podobne uvažujte aj v praktických každodenných záležitostiach- váš partner by mal mať právo byť informovaný o vašom zdravotnom stave a je dobré predbežne riešiť aj otázky prípadného dedenia. Áno, aj také neromantické veci prináša život vo vzťahu bez papiera.

Manželstvo zostáva snom mnohých párov

Napriek tomu, že párov žijúcich spolu „nadivoko“ pribúda, manželstvo pre mnohé dvojice nestráca svoj lesk. Túžba spoločne si sľúbiť vernosť pred oltárom ešte aj dnes vháňa mnohým ženám slzy do očí a spoločný záväzok im prináša väčšiu dôveru a sebaistotu vo vzťahu.

Manželstvo aj naďalej zostáva spoločenskou inštitúciou, kde chce väčšina žien priviesť na svet deti.

„Deti prídu, skôr či neskôr. A rodina má mať predsa rovnaké priezvisko, nie?“ odpovedá na otázku, prečo je sobáš dôležitý, Veronika (31), ktorá s manželom vychováva dve deti.

Sú to práve deti, ktoré potrebujú zažívať rodinnú identitu, tradície, a ktorým vďaka manželstvu vytvárajú rodičia bezpečnejší prístav. Sobášom tiež robíte veľkú investíciu do spoločného života.

Aj sociológovia zdôrazňujú, že manželstvo zostáva jednou z najvýznamnejších hodnôt. Ak sa doň pravidelne investuje čas a energia, manželia neodkladajú vzájomné spory a naučia sa odpúšťať a tolerovať nedostatky partnera, vynaložené úsilie sa im vráti.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. februára 2018

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.