- Zivotsdetmi
- Články
- Rady a skúsenosti mamičiek
- Trápi vás nepríjemný kašeľ? Vyrobte si doma prírodnú medicínu iba z 3 ingrediencií
Trápi vás nepríjemný kašeľ? Vyrobte si doma prírodnú medicínu iba z 3 ingrediencií
Sezóna chrípok a nachladnutí je tu! S príchodom premenlivého jesenného počasia sa zvyšuje aj riziko nákazy rôznymi vírusovými ochoreniami. Ak vás okrem plného nosa a škrabania v hrdle trápi aj nepríjemný kašeľ, pomôcť z najhoršieho vám môže výborný prírodný sirup, ktorý si hravo vyrobíte sami doma.
Boj s rozličnými virózami dá poriadne zabrať, či už deťom, alebo dospelým. Príznaky sa niekedy vlečú celú večnosť a neraz sa aj po zdanlivom zlepšení stavu vracajú ako bumerang. Azda najviac vie potrápiť nepríjemný kašeľ. V boji proti nemu skúste použiť sirup, vyrobený výhradne z prírodných surovín. Obsahuje veľa vitamínu C a podporuje vykašliavanie, čím vám dokáže výrazne uľaviť.
Čo potrebujete:
– 2 cibule
– ¼ pohára medu
– 3 citróny
– 2l zaváraninový pohár
Ako na to:
Ošúpte cibuľu a pripravte si citróny. Poriadne ich umyte, nakrájajte na mesiačiky a následne ich tiež zbavte šupky. Med musí mať izbovú teplotu, inak by sa vám ťažko lial. Na dno zaváraninového pohára poukladajte krúžky cibule, pokračujte citrónom a zalejte medom. Potom pridajte ďalšiu vrstvu cibule, citrónu a medu. Takto pokračujte, až kým pohár nenaplníte.
Nájdite dostatočne teplé miesto, napríklad radiátor či podlahové kúrenie. Ak nemáme k dispozícii nič podobné, zapnite rúru na 100 stupňov, po chvíľke vypnite a nechajte 5 minút vyvetrať. Potom do nej vložte pohár s ingredienciami. Pohár je vhodné zabaliť aj do uteráka či do deky, aby sa rýchlejšie zohrial. Na teplom mieste ho nechajte aspoň hodinu a pol, aby sa dokonale premiešali chute. Šťavu, ktorá sa v pohári uvoľní, dávajte po lyžiciach kašľajúcemu pacientovi.
“Liek” s neobmedzeným dávkovaním
Čo sa týka dávkovania, nie ste limitovaní počtom lyžíc, avšak jednu fľašu si môžete rozdeliť napríklad na dva dni. Je vhodné ju stále držať v teplom prostredí, aby sa uvoľňovala šťava. Na záver môžete zjesť aj cibuľu s citrónom, ktoré boli v tomto sirupe naložené.
Dobrým zdrojom vitamínu C je aj obyčajný cibuľový čaj. Jednoducho očistíte cibuľu a zalejete vriacou vodou. Čaj precedíte, aby ste získali len výluh. Dochutiť ho môžete aj citrónom a medom, podobne ako v prípade sirupu.
Foto: Pixabay.com, Autor: Katarína V.