Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Trávime dosť času so svojimi príbuznými? Možno budeme ľutovať

reklama:
Trávime dosť času so svojimi príbuznými? Možno budeme ľutovať

Je na čase sa zamyslieť nad tým, či trávime dostatok času so svojimi rodičmi. Pre väčšinu ľudí má strata matky za následok aj stratu duše, pretože mama je osoba, ktorá je s vami dlhšie ako ktokoľvek iný. Nikdy nepochopíme, aká je pre nás matka dôležitá a koľko toho pre nás vytrpela alebo ako sa cítila, keď sme boli chorí alebo sa domov nevrátili včas, kým sa sami nestaneme rodičmi.

Matka zostáva matkou až do smrti

Z nejakého dôvodu ale zabúdame, že aj keď sme dospelí, naša matka sa o nás stále bojí. Kontakty sú stále menej frekventované, už ju tak často nevoláme a ani s vnúčatami sa tak často nevída. Udržiavať so svojou mamou vrelý vzťah sa ale oplatí. Až keď totiž takú blízku osobu stratíme, uvedomíme si, koľko sme jej toho nestihli povedať. Začneme si potom vyčítať, že sme jej nevolali častejšie, alebo že sme zámerne nezdvihli telefón.

Správa o smrti matky je obrovská rana a zdá sa, že ju už nič nemôže zaceliť. Samozrejme nám môže pomôcť ťažké obdobie prekonať partner alebo vlastné deti, ktorí však túto stratu nenesú o nič lepšie. Je to ale aj čas na to uvedomiť si, že aj my ako rodičia sme pre svojich blízkych tak dôležití a že raz aj naše deti budú plakať rovnako.

Strata sa ťažko prekonáva

Pokiaľ nemáte partnera ani deti, prekonať takú stratu je oveľa ťažšie. Pochopiť vás môže len ten, kto už niečo také sám prežil. Je teda načase zamyslieť sa nad tým, ako so svojim časom nakladáme a či ho dostatočne venujeme rodičom, deťom alebo našej polovičke, pretože v ktorýkoľvek okamih môže byť ktokoľvek z nás preč. Je len na nás, či náš život aj život ostatných bude šťastný.

Zavolajte svojim blízkym, pripomeňte im, ako veľmi ich máte radi, zájdite na návštevu so zákuskami alebo im jednoducho len tak urobte radosť. Vezmite si na jeden deň voľno a naplánujte spoločný výlet. Pretože iba vtedy nebudete musieť ľutovať, že ste pre samotnú prácu alebo kvôli priateľom nemali čas na svoju rodinu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 5. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.