Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tri nebezpečné príčiny neustále studených nôh

reklama:
Tri nebezpečné príčiny neustále studených nôh

U niektorých ľudí zostávajú končatiny chladné aj v horúčave. Studené nohy môžu naznačovať vážne zdravotné problémy.

Najmä trvalé chladné a mrazivé končatiny, ako vyplýva z publikovaných informácií, sú bežným signálom vývoja sklerodermie, nepriaznivého stavu charakterizovaného léziami malých ciev.

V zásade u pacientov trpiacich chladnými končatinami najprv lekári začínajú mať podozrenie na ochorenie cievnej povahy. Napríklad studené nohy môžu byť jedným zo známok aterosklerózy, ochorenia, ktoré ovplyvňuje elastické tkanivo tepien, čo ich robí tvrdými a krehkými.

Okrem krvných ciev však môžu mrznúce končatiny tiež naznačovať problémy s pečeňou. Tento orgán sa podieľa na energetickom metabolizme v ľudskom tele a v prípade jeho narušenia začne krv cirkulovať v malom kruhu, tak telo optimalizuje produkciu energie. Končatiny zároveň dostávajú menej aktívny tok krvi a stávajú sa chladnejšími.

Mimochodom, štítna žľaza je tiež zodpovedná za procesy generovania a ukladania energie spoločne s pečeňou. U studených nôh nebude nadbytočné to kontrolovať.

Studené nohy môžu byť navyše spôsobené hormónmi. Postihnuté sú najmä ženy. V ženskom tele v závislosti na menštruačnom cykle „vyskočí“ hladina hormónu estrogénu. Výsledkom je, že krvné cievy sú neuveriteľne citlivé na zmeny teploty v prostredí, jej výkyvy ľahko vyvolávajú u žien vazokonstrikciu, čo vedie k spomaleniu krvného obehu v končatinách a v dôsledku k ich ochladeniu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 3. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.