Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tu je osem čudných vecí, ktoré deti robia v maternici

reklama:
Tu je osem čudných vecí, ktoré deti robia v maternici

Nemusíte byť budúcou matkou, aby ste si uvedomili, že deti v matkinom lone dokážu veľa rôznych vecí. Čkanie a sanie palca sú len malou časťou ich schopností. Možno ste videli ultrazvukový obrázok dieťaťa, ktoré si cmúľa palec. Premýšľali ste však niekedy o tom, čo vlastne celý deň robí v matkinom lone? Tu je 8 úžasných detských aktivít v matkinom lone.

1. Deti cikajú

Áno, deti cikajú. Ak ste niekedy počuli o výraze „plodová voda“, tu je možné ho použiť. Keď je dieťa plne vyvinuté, je obklopené takmer 100 percentami plodovej vody. Je to vlastne moč. The New York Times uvádza, že do konca prvého trimestra sú obličky dieťaťa plne vytvorené. Dieťa prehĺta plodovú vodu a odovzdáva ju ako moč a potom ju znova prehltne. Počas tehotenstva sa sleduje, do akej miery sa plodová voda vylučuje. Ak je hladina príliš nízka, môže to znamenať, že obličky dieťaťa nepracujú správne.

2. Sú deti schopné dýchať v matkinom lone?

To sa môže zdať trochu komplikované, ak hneď na začiatku povieme, že nedýchajú tak ako my – kvôli tekutine, ktorá ich obklopuje. Počas tehotenstva je im kyslík dodávaný cez pupočnú šnúru od matky. Deti však nezostávajú pasívne. Snažia sa naučiť dýchacie pohyby, čím sa pripravujú na život mimo maternice.

3. Kaká deti v maternici?

Dieťa prvýkrát kaká do 24 hodín od okamihu narodenia. Táto hromada sa nazýva meconium. Je viskózna a hustej konzistencie, tmavej farby, niekedy na zeleno. Skladá sa z plodovej vody, tekutiny, odlupovaného epitelu črevnej sliznice, tráviacich enzýmov, bilirubínu a cholesterolu.

4. Otvára dieťa na maternici oči?

Aj keď je zrak jedným z posledných zmyslov, ktoré sa u detí počas tehotenstva vyvíjajú, deti môžu otvoriť oči a môžu dokonca vidieť! Deti otvárajú oči okolo 26. týždňa tehotenstva, ale až vtedy rozpoznávajú pohyby jasného svetla.

5. Sníva sa im o niečom?

Táto otázka nie je jednoduchá. Vedci objavili mnoho vecí o plode, ale toto zostáva záhadou dodnes. Veľa výskumov bolo venovaných spánku.Po približne 7 mesiacoch vývoja v maternici trávi plod značnú časť svojho času spánkom. Mozog dieťaťa sa musí vyrovnať s zložitou aktivitou paradoxného spánku (REM) a odpočívať v pokojnejšom pomalom spánku (NREM) . Pretože sny úzko súvisia s fázou REM, je veľmi možné, že deti v maminom lone zažívajú niečo ako naše sny. Nie je ale známe, o čom by mohli snívať. Túto hádanku pravdepodobne nikdy nikto nevyrieši.

6. Spia deti v matkinom lone?

Vieme, že deti veľa spia v matkinom lone, ale ako dlho? V skutočnosti len jeho matka presne vie, kedy batoľa spí. Spoznáva časy, keď jej dieťa kope a robí pohyby, ktoré cíti.

7. Usmieva sa dieťa niekedy?

Okrem toho, že dieťa môže plakať, je samozrejme tiež schopné sa usmievať. Daily Mail uvádza, že okolo 26. týždňa sú deti v maternici schopné prejavovať určitý rozsah mimiky, z ktorých jedným je úsmev.

8. Počuje dieťa matku, keď je v bruchu?

Mnoho ľudí považuje za úžasné, že dieťa môže počas tehotenstva počuť svoju matku. Počas celého obdobia tehotenstva sa dieťa vyvíja a je mu známy pokojný hlas matky čakajúci na jej príchod.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 11. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.