Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Túto bylinu by ste mali pestovať aj doma. Krásne vonia, má aj mnoho zdraviu prospešných vlastností. Čo dokáže urobiť s vaším zdravím?

Túto bylinu by ste mali pestovať aj doma. Krásne vonia, má aj mnoho zdraviu prospešných vlastností. Čo dokáže urobiť s vaším zdravím?

reklama:
Túto bylinu by ste mali pestovať aj doma. Krásne vonia, má aj mnoho zdraviu prospešných vlastností. Čo dokáže urobiť s vaším zdravím?

Šalvia, malá nenápadná bylinka, ktorá bola v minulosti mnohými považovaná za všeliek, pretože sa od nepamäti používala pri najrôznejších zdravotných problémoch. O jej účinkoch svedčí aj niekoľko ľudových prísloví, v ktorých sa jej meno objavuje, napríklad "Prečo by mal človek zomrieť, keď v záhrade rastie šalvia či "Ten, kto chce na veky žiť, musí šalviu v máji jesť" . Dnes na základe mnohých štúdií vieme, že všeliekom úplne nie je, ale jej blahodarné účinky sú pri niektorých problémoch využívané dodnes.

Šalvia ako liek

Pozitívne účinky šalvie boli preukázané predovšetkým pri ťažkostiach s prílišným potením, a to najmä v noci. Vzhľadom k tejto vlastnosti ju dnes môžeme nájsť ako účinnú zložku niektorých antiperspirantov, ale potenie zabraňuje aj pravidelná konzumácia šalviového čaju. Ďalším účinkom šalvie je hubenie pomerne širokého spektra najrôznejších baktérií, má silné dezinfekčné a hojivé účinky. Preto sa používa napríklad pri bolesti v krku, angíne, laryngitíde či ďalších zápaloch v ústnej dutine, ako sú afty či zápaly ďasien, ale aj na ošetrenie drobných raniek kdekoľvek na tele. V neposlednom rade má šalvia upokojujúce účinky na hladké svalstvo a z tohto dôvodu sa využíva napríklad na zmiernenie ženských problémov s maternicou, ale aj pri bolestivej menštruácii či ťažkostiach spojených s menopauzou. Pozitívne účinky má aj pri zažívacích problémoch, pomáha pri nadmernej plynatosti aj podráždenom žalúdku. Diabetikom rovnako pomáha znížiť hladinu cukru v krvi.

Najnovšie poznatky

Pomerne nedávno sa šalvia začala úspešne využívať aj pri najrôznejších ťažkostiach spojených s nervovou sústavou. Pomáha pri úzkostiach a depresiách, celkovo harmonizuje nervový systém, a tým posilňuje našu psychiku. Zároveň stimuluje činnosť mozgu, používa sa preto aj pri senilite či Alzheimerovej chorobe. Laboratórne štúdie navyše potvrdili, že šalvia obsahuje antioxidanty, ktoré chránia steny buniek pred poškodením, čo robí zo šalvie účinný prostriedok aj pri najrôznejších kožných problémoch, ekzémoch, lupienke či alergiách.

Šalvia by sa všeobecne nemala vnútorne používať dlhodobo bez prestávok, pretože potom sa môže pre náš organizmus stať toxickou, obsahuje totiž jedovaté silice, ktoré sa síce vo veľkej miere horúčavou zničia, ale nie úplne. Šalvii by sa všeobecne mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy, ľudia trpiaci zápalmi obličiek a tiež epileptici.

Ako šalviu používať?

Z hľadiska liečivých účinkov sa zbierajú a používajú predovšetkým listy šalvie, ale možno použiť aj jej kvety či celú vňať. K liečbe kožných problémov sa odporúča vyrobenie vlastnej tinktúry. Nasekajte niekoľko čerstvých listov šalvie a vložte ich do 600 mililitrov vriacej vody. Takto nechajte hodinu lúhovať. Po vybratí z listov vytlačte tekutinu a tú potom používajte na potieranie postihnutých miest. Na výrobu šalviového čaju je možné použiť aj sušené listy šalvie, približne jednu až dve čajové lyžičky na štvrť litra vriacej vody. Čaj nechajte lúhovať približne po dobu desiatich minút a následne nálev preceďte. Okrem pitia čaj môžete používať aj na výplachy úst či ako kloktadlo.

Šalvia v kuchyni

Šalvia ale nájde svoje použitie nielen v našej domácej lekárničke, ale aj ako bylinka v kuchyni. Jej výrazná chuť sa skvelo hodí predovšetkým k mäsu. Môžete ju ale používať aj do najrôznejších plniek, rizota či polievok. Pokiaľ máte doma na záhradke aj iné bylinky, môžete si zo šalvie, majoránky, bazalky, rozmarínu a oregana pripraviť skvelú domácu koreniacu zmes.

Pôvod šalvie

Šalvia pôvodne pochádza zo Stredomoria, kde jej kríčky môžu bez problémov dorastať až do metrovej výšky. Dá sa ale jednoducho pestovať aj u nás. Vhodné je pre ňu zvoliť slnečné miesto niekde na svahu, kde sa príliš nedrží voda. Možno ju ale pestovať napríklad aj na balkóne v kvetináči. Dôležité je jej pravidelné zastrihávanie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.