Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

U detí sa začína objavovať nová choroba. Súvisí s vírusom covid-19

reklama:
U detí sa začína objavovať nová choroba. Súvisí s vírusom covid 19

Vedci preskúmali údaje o 60 deťoch hospitalizovaných s chorobou MIS-C. Multisystémový zápalový syndróm C je nové ochorenie identifikované počas pandémie COVID-19. Vyskytuje sa u detí asi štyri až šesť týždňov po kontakte s infekciou koronavírusom.

Zápal v rôznych častiach tela

Svojimi príznakmi sa čiastočne podobá Kawasakiho syndrómu (zápal ciev, ktorý sa vyskytuje najmä u detí). MIS-C je však spojený s hlbším zápalom v rôznych častiach tela, vrátane srdca, pľúc, obličiek a tráviaceho traktu. Asi 80-85 percent prípadov MIS-C v Spojených štátoch a Európe zahŕňali ľavú komoru srdca. Dáta, ktoré vedci našli, boli zverejnené v Journal of the American Heart Association. "V súčasnej dobe existujú obmedzené údaje o tom, ako často a ako dlho by sme mali monitorovať zotavenie z MIS-C po tom, čo dieťa opustí nemocnicu," povedal hlavný autor štúdie Anirban Banerjee, profesor klinickej pediatrie na University of Pennsylvania Perelman School of Medicine a kardiológ v kardiocentre v detskej nemocnici vo Filadelfii.

Vzhľadom na to, že MIS-C bol identifikovaný v pandémii COVID-19, liečebné protokoly musia byť ešte štandardizované a následná starostlivosť je veľmi rôznorodá, čo môže viesť k zmätku a úzkosti medzi rodinami pacientov a ich opatrovateľským tímom, dodal Banerjee.

Dáta detí boli analyzované

Boli zhromaždené informácie o 60 deťoch hospitalizovaných pre MIS-C kvôli expozícii COVID-19, ktoré boli liečené v dvoch nemocniciach vo Filadelfii od apríla 2020 do januára 2021. Údaje od ďalších 60 detí, ktoré mali normálne srdce a neboli vystavené MIS-C alebo COVID -19, slúžili na porovnanie. V prípade detí s MIS-C výskumníci analyzovali snímky srdca zhotovené počas počiatočnej hospitalizácie (akútna fáza) a neskôr – týždeň po prvom skenovaní (subakútna fáza); po jednom mesiaci a po troch alebo štyroch mesiacoch pozorovania. Echokardiografia preukázala, že systolická a diastolická funkcia ľavej komory a systolická funkcia pravej komory sa počas prvého týždňa prudko zlepšili, po troch mesiacoch nasledovalo ďalšie zlepšenie a úplná normalizácia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. januára 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.