Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Umelé oplodnenie a moderné technológie

reklama:
Umelé oplodnenie a moderné technológie

Pre páry, ktorým sa nedarí počať je umelé oplodnenie často jedinou šancou na založenie vlastnej rodiny. Je to časovo, fyzicky i finančne náročný proces a preto sa na klinike asistovanej reprodukcie snažia maximálnym spôsobom zvýšiť šance na úspešné oplodnenie vajíčka. Veľkým pomocníkom sú v tomto ohľade moderné technológie a špeciálne laboratórne metódy. Vďaka nim je možné zvýšiť úspešnosť každého cyklu na maximum. Aké metódy a technológie sa na klinikách asistovanej reprodukcie v súčasnosti používajú?

Dokonalá kontrola od začiatku do konca

Počas prirodzeného počatia oplodní vajíčko najúspešnejšie spermie. Pri umelom oplodnení je nutné prírodný výber suplovať inými metódami. Aby boli lekári schopní určiť, ktoré spermie sú pre oplodnenie vlastného alebo darovaného vajíčka najvhodnejšie, používajú takzvanú metódu PICS čiže funkčný výber spermie. V rámci nej je možné zistiť, aká spermia má najlepšiu genetickú výbavu a je najpohyblivejšia. Vďaka tomu je možné sprostredkovať umelé oplodnenie aj u pacientov, ktorí nemajú najlepšie výsledky spermiogramu.

Oplodnené vajíčko je potom nutné kultivovať vo vhodnom a bezpečnom prostredí, kde možno jeho vývoj monitorovať a následne určiť, ktoré z embryí má najväčšiu šancu sa po deviatich mesiacoch stať malým človiečikom a vysnívaným potomkom. Embryá sa kultivujú v špeciálnych kultivačných boxoch alebo inkubátoroch pre embryá, v ktorých majú najlepšie podmienky. Zároveň z nich možno získať časomerné zábery rastu embryí, čo prináša ďalší pohľad na ich vývoj.

Špeciálne laboratórne metódy

Tiež pri umiestnení vajíčka do maternice a jeho následnom uhniezdení sa pre väčšiu úspešnosť liečebného cyklu používajú najrôznejšie metódy. Jednou z nich je asistovaný hatching. Pri ňom dôjde k umelému narušeniu ochrannej vrstvy vajíčka, čo uľahčuje uchytenie vajíčka v maternici. Šanca na otehotnenie zvyšuje tiež tkanivové lepidlo EmbryoGlue, ktoré pomáha vajíčko udržať v sliznici maternice a zároveň mu poskytuje výživu. Ľahšie uhniezdenie vajíčka a menšie riziko potratu podporuje aj metóda endometrial scratch, pri ktorej dôjde k podráždeniu sliznice maternice. Tá potom v procese hojenia lepšie embryo prijme.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. augusta 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.