- Zivotsdetmi
- Články
- Rady a skúsenosti mamičiek
- Urobte si chutné vafličky! V klasickej aj bezlepkovej verzii
Urobte si chutné vafličky! V klasickej aj bezlepkovej verzii
Nedeľa je v plnom prúde. Ak ešte stále rozmýšľate, aký dezert sebe a deťom ukuchtiť, neváhajte dlho! Chutnou možnosťou voľby sú vafle.
Niekomu môžu pripadať ako raňajková záležitosť, avšak spýtajte sa svojich ratolestí a zaručená je nadšená reakcia : -).
Je to totiž jedlo, ktoré pokojne môže byť aj sladkou večernou bodkou. Dnes si ukážeme recept na klasiku ale aj bezlepkové vafle pre našich najmenších celiatikov.
Na vafličky potrebujete aj základný prístroj, ak ich chcete mať v požadovanom stave a tvare. Je to mašinka na zapekanie, do ktorej dávkujete cesto potom, čo ho potriete trochou masla alebo oleja z oboch strán.
Klasický recept na vanilkové wafle:
Potrebujete: Hladkú múku,180g
Vajcia,2 ks
Vanilkovú esenciu alebo lusk,5 kvapiek alebo obsah vanilkového lusku
Prášok do pečiva,4 č. lyžičky
Maslo alebo olej,5 p. lyžíc
Mlieko izbovej teploty, 1 dc
Práškový cukor, 4 p. lyžice
Roztopenú čokoládu, šľahačku, lekvár…
Postup: Vafle budú vláčnejšie, ak ušľaháte sneh z bielkov a štipky soli. Potom v druhej mise rozmiešate žĺtka, olej, mlieko a vanilku. Pridáme cukor. Dobre rozmiešanú masu premiešame so suchými ingredienciami. Ak je cesto príliš husté, dolejeme kvapku mlieka. Ak naopak príliš riedke, dosypeme ešte múku. Cesto by malo byť mazľavé a konzistencia viac riedka než hustá, avšak musí byť primeraná, aby sa udržala vo vaflovači a neroztiekla sa. Pred naliatím cesta do formy, potriete vaflovač olejom. Pečte cca 8 minút, ale pribežne kontrolujte, aby sa nepripiekli.
Servírujeme s čokoládovým topingom a šľahačkou, ale každý si môže dať to, čo má rad napríklad aj na palacinkách.
Bezlepková verzia je veľmi jednoduchá. Miesto múky môžete použiť ryžovú múku a kukuričnú múku v pomere 2:1. Prípadne použite v plnom rozsahu bezlepkovú múku na krehké pečivo. Obmeniť sa môže aj mlieko za bezlaktózové alebo rastlinné. Skúste do cesta pridať lyžicu tvarohu, bude vláčne a tvarohovo nadýchané.
Už teraz sa nám v redakcii zbiehajú slinky, tak prajeme dobrú chuť a niečo si odložte aj na sladké pondelňajšie raňajky :- )
Foto: Pixabay.com
Autor: Katarína V.