Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Útecha pre rodičov, ktorých deti takmer nespia: ich dieťa bude inteligentné! Skutočne spolu súvisí nespavosť a celková inteligencia?

Útecha pre rodičov, ktorých deti takmer nespia: ich dieťa bude inteligentné! Skutočne spolu súvisí nespavosť a celková inteligencia?

reklama:
Útecha pre rodičov, ktorých deti takmer nespia: ich dieťa bude inteligentné! Skutočne spolu súvisí nespavosť a celková inteligencia?

Vedci dospeli k názoru, že múdrejšie deti spia menej, než je u detí obvyklé. Ak sa teda kvôli svojmu potomkovi musíte v noci často budiť, aby ste uspokojili jeho potreby na pohodlie a jedlo, nebuďte na neho nahnevaní. Prerušovaný spánok a celkovo jeho menšie množstvo indikuje budúcu vyššiu inteligenciu dieťaťa. A to je dôvod, prečo byť na svojho potomka čo najposlušnejší . Navyše je to tiež motivácia, ako s ním toto nespavé obdobie čo najlepšie prečkať.

Čím menej dieťa spí, tým je múdrejšie

Hoci rodičia týchto detí budú musieť priniesť obeť v podobe vlastného obmedzeného spánku, budiž im útechou, že je to dobrým znamením. Profesor Peter Fleming, špecialista na zdravie a vývoj, vykonal výskum, na základe ktorého sa dospelo k výsledku, že nadané deti jednoducho nepotrebujú spať toľko, ako iné deti. Ak sa teda Vaše dieťa často v noci budí, nebuďte na neho nahnevaní a podstúpte túto obeť (čo iného Vám zostáva, že?).

Nepretržitý spánok nie je pre človeka obvyklý

Práve profesor Fleming tvrdí, že skutočne existuje súvislosť medzi intelektuálnym a všeobecným vývojom a prerušovaným spánkom. Vo svojich úvahách zašiel až tak ďaleko, že tvrdí, že pre mladého človeka – dieťa – nie je nepretržitý spánok typický. To, že má dieťa spať celú noc až do rána je niečo, čo by sme si my rodičia priali, aby sme si čo najviac oddýchli. Nie je to však žiaduce. Z hľadiska evolúcie je prerušovaný spánok oveľa dôležitejší.

Má to svoju logiku

Profesor Fleming tvrdí, že dlhý a neprerušovaný spánok nemá žiadny pozitívny prínos. Podľa jeho slov je vhodné, keď deti spia v priebehu dňa (čo tiež rad detí uprednostňuje). Vypozoroval, že najčastejšie sa deti budia medzi osemnástou hodinou a polnocou. A prečo práve v túto dobu? Dieťa má v túto dobu najväčšiu pravdepodobnosť, že získa čo najviac pozornosti od svojich rodičov, pretože tí budú menej rozptýlení . Ich správanie je teda logické z hľadiska evolúcie. Avšak sa nezhoduje s tým, čo by rodičia chceli, alebo s tým, čo nám určujú trendy modernej doby.

Ani dospelí nespia celú noc

Profesorka Dasit Narvaezová, psychologička na univerzite v Notre Dame, túto hypotézu potvrdzuje. Ďalej potom tvrdí, že ani dospelí ľudia nespia celú noc. Len si svoj prerušovaný spánok nepamätajú. V súčasnej dobe je potreba spať osem hodín nepretržite, pretože v priebehu dňa musíme zvládnuť mnohé náročné úlohy – chodiť do práce, domácnosť či iné namáhavé činnosti. A tak na spánok počas dňa nezostáva čas. Z historického hľadiska ale zisťujeme, že to nie je normálne.

Ľudské deti nie sú natoľko vyvinuté, ako iné cicavce

Ak ľudské deti porovnáme s inými cicavcami, zistíme, že sú oveľa menej rozvinuté. Zatiaľ čo iné cicavce sú schopné takmer okamžite po pôrode chodiť, ľudské deti k tomu potrebujú oveľa viac času.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. júla 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.