Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

V čom by sme mali spať alebo správne pyžamo do každej ročnej doby

reklama:
V čom by sme mali spať alebo správne pyžamo do každej ročnej doby

Pyžamo. Všetci ho poznáme, milujeme a najradšej by sme v ňom zostali celý deň. Pri výbere správneho modelu by sme ale mali dbať nielen na jeho vzhľad, ale aj na zloženie. Každý materiál sa totiž hodí do inej ročnej doby. Objavte spoločne s nami najlepšie materiály pre nočné oblečenie na letné aj chladné zimné mesiace.

Od košele k pyžamu

Pokiaľ sa bavíme o pyžame, myslíme tým model na spanie, ktorý je tvorený dvoma dielmi – košeľou a nohavicami, ktoré sú spravidla uchytené gumou v páse. Tento štýl nočnej bielizne sa do Európy rozšíril z Indie až vďaka britským misionárom, ktorí ho na prelome 17. a 18. storočia začali používať vo svojich inštitúciách ako mužský a chlapčenský odev na spanie. Dlhým časom bol pyžamový set výsadou iba mužov, v ženskom šatníku sa prvá podoba pyžama objavila až na konci 19. storočia. V tom čase dámske pyžamo tvorila košieľka a nohavice. Finálnu podobu dámskeho pyžamového setu priniesla až Coco Chanel v roku 1918.

Materiál na prvom mieste

Dnes nájdeme v šatňových skriniach mnoho variantov tohto nočného úboru. Na dámskej strane postele sa objavujú klasické pyžamá, overaly, pyžamové košele aj zvodné košieľky. Aj v pánskom šatníku môžeme nájsť nočné košele, vo väčšej miere ide ale skôr o pánske pyžamo s dlhými alebo krátkymi rukávmi a nohavicami. Pretože ale spánkom strávime až tretinu života, mali by sme sa snažiť, aby bol čo najviac kvalitný. Okrem času a okolitých podmienok ovplyvňuje jeho kvalitu aj to, v čom spíme. Pri výbere nového pyžama by sme preto mali prispôsobiť jeho materiál ročnému obdobiu.

V čom spať v zime?

V zime, z logických dôvodov, preferujeme pyžamá s dlhšími nohavicami a rukávmi. Nemali by sme ich vyberať ale iba podľa vzhľadu, ale hlavne podľa toho, z akého materiálu sú vyrobené. Pyžamá pre zimné mesiace sa najčastejšie vyrábajú z príjemného a hrejivého flanelu. Spoľahnúť sa ale v zime môžete aj na univerzálnu bavlnu. Tá vyniká skvelými absorpčnými schopnosťami, takže nechá pokožku v noci prirodzene dýchať. Materiál je zároveň mäkký, príjemný na dotyk a je možné ho žehliť aj prať pri vysokých teplotách. Pokiaľ máte citlivú pokožku alebo trpíte nočným potením, siahnite po pyžame z bambusového vlákna. To disponuje ešte lepšími absorpčnými schopnosťami ako bavlna a je navyše hypoalergén.

V čom spať v lete?

Vysoké teploty, pred ktorými nie je nikam úniku, sú neodmysliteľnou súčasťou takmer každého leta. S kvalitou spánku v týchto horúcich mesiacoch vám pomôže univerzálna bavlna, o ktorej prednostiach sme písali vyššie. Absorpčné schopnosti tohto materiálu skrátka oceníte po celý rok. Ďalším materiálom, po ktorom môžete siahnuť ako v lete, tak aj v zime, je hodváb. To v chladných mesiacoch spoľahlivo zahreje av horúcich naopak ochladí.

Mäkká pletenina džersej je vyrobená z bavlny, a preto nie je divu, že prevzala jej skvelé absorpčné schopnosti. Navyše je krásne elastická a nekrčivá. A nakoniec satén, ktorý je na pokožke veľmi príjemný, hebký a skvele chladivý, čo ho robí jedným z najvyhľadávanejších materiálov v letných mesiacoch.

Patrí pod pyžamo spodná bielizeň?

Samozrejme záleží v prvom rade na tom, čo je vám pohodlné. Pokiaľ je vám ale spanie v spodnom prádle pohodlnejšie, zvoľte si také, ktoré je z priedušného a v prípade nohavičiek najlepšie antibakteriálneho materiálu alebo skúste pohodlné trenírky na spanie. A určite nechoďte spať v podprsenke s kosticami, ktoré by vás počas noci nepríjemne tlačili.

(U/PR)

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. augusta 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.