Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

V kolika letech je možné porodit poslední dítě?

reklama:
V kolika letech je možné porodit poslední dítě?

Štúdie na to, v koľkých rokoch je možné ešte porodiť, samozrejme existujú. Príroda je ale mocná čarodejnica a so ženským telom sa občas veľa hrá. Sú tak možné pôrody, keď je žene viac ako 50 alebo 60 rokov. Ako sa v takom veku môžu ženy postarať o malé dieťa? Vplyv to môže mať aj na ich zdravie, pretože v takom veku sa telo už pripravuje na pokojnejší režim.

Dĺžku ženského života môže ovplyvniť vek, keď porodila posledné dieťa

Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená, môže za dĺžku veku u žien ich posledný pôrod. Teloméry a ich dĺžka môžu ovplyvniť ženské zdravie natoľko, že sa môžete dožiť o mnoho rokov viac, alebo aj menej. Ukázalo sa, že teloméry sú životne dôležité pre udržanie genetickej stability. Objavila sa totiž súvislosť medzi dĺžkou telomér a chronickými ochoreniami, ktoré vás môžu ohroziť. Jedná sa o srdcové choroby, neurologické ochorenia alebo niektoré druhy rakoviny.

Vek matky pri narodení posledného dieťaťa ovplyvňuje aj dĺžku telomér. Vyšlo to najavo zo štúdie, ktorej sa zúčastnilo viac ako 1 200 postmenopauzálnych žien, ktoré boli rôznych národností. Štúdia potom potvrdila, že vek matky ovplyvňuje ich zdravie vo veľkom meradle. Ženy, ktoré svoje posledné dieťa porodili vo vyššom veku, majú dlhšie teloméry, ktoré znamenajú dlhodobé zdravie a môžu tiež zaistiť dlhovekosť.

Štúdia bola obmedzená podmienkami

Štúdie sa bohužiaľ zúčastnili ženy, ktoré rodili raz alebo dvakrát, alebo také, ktoré berú pravidelne antikoncepciu. Je teda potrebných ďalších výskumov, aby bolo viac dát. Vedci tak budú vedieť viac o tom, ako dĺžka telomér ovplyvňuje ženské zdravie alebo ich vek. Jedno je ale isté, čím sú ženy staršie, tým pre nich pôrod môže byť ťažší.

Mladšie ženy majú oveľa väčšiu šancu, že porodia prirodzene, naopak u žien, ktoré sú staršie ako 40 rokov, už pôrod môže skončiť akútnym cisárskym rezom. Samozrejme to závisí od mnohých faktorov, napríklad od toho, ako sa žena stravuje alebo ako je fyzicky zdatná. Ženy, ktoré sa o seba starajú, budú mať pôrod a následnú starostlivosť o dieťa oveľa jednoduchšie. Pravdou ale zostáva, že niekedy sa príroda pomýli a dieťaťom obdarí ženu, ktorá už by sama mohla byť babičkou. Väčšinou sú pod dohľadom lekára a prípadné komplikácie sú včas odhalené. Raritné prípady, keď sa matkou stane žena staršia ako 60 rokov, sú tak väčšinou celosvetovou senzáciou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. mája 2022

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.