Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • V Nemecku hlásia 21 prípadov krvných zrazenín po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Sedem ľudí, u ktorých sa objavili zrazeniny, zomrelo.

V Nemecku hlásia 21 prípadov krvných zrazenín po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Sedem ľudí, u ktorých sa objavili zrazeniny, zomrelo.

reklama:
V Nemecku hlásia 21 prípadov krvných zrazenín po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Sedem ľudí, u ktorých sa objavili zrazeniny, zomrelo.

Sedem ľudí, u ktorých sa objavili zrazeniny, zomrelo.

BERLÍN 29. marca (SITA/AP) – Nemecký Inštitút Paula Ehrlicha, národný regulátor pre očkovacie látky, dostal hlásenia o 21 prípadoch zriedkavých krvných zrazenín u ľudí nedávno očkovaných vakcínou proti koronavírusu spoločnosti AstraZeneca. V e-maile pre agentúru The Associated Press (AP) inštitút uviedol, že sedem ľudí zomrelo.

Z 21 prípadov, ktoré podľa inštitútu nahlásili do 25. marca, malo 12 aj abnormálne nízku úroveň trombocytov v krvi. Zrazeniny malo 19 žien vo veku 20 – 63 rokov a dvaja muži vo veku 36 a 57 rokov.

Počas obdobia, v ktorom sa v Nemecku objavili spomenuté správy o krvných zrazeninách, v krajine podali zhruba 2,27 milióna dávok vakcíny AstraZeneca.

Výskyt zriedkavého typu krvnej zrazeniny v mozgu, známeho aj ako mozgová žilová sínusová trombóza, primal tento mesiac niekoľko európskych krajín dočasne pozastaviť používanie spomenutej vakcíny. Po preskúmaní odborníkmi Európska lieková agentúra odporučila pridanie varovaní o možných zriedkavých vedľajších účinkoch k informáciám o vakcíne poskytnutým pacientom a lekárom. Väčšina európskych krajín sa k očkovaniu látkou AstraZeneca vrátilo.

Niekoľko nemeckých spolkových krajín pozastavuje očkovanie vakcínou AstraZeneca u osôb mladších ako 60 rokov

Dôvodom sú opätovné správy o prípadoch krvných zrazenín po očkovaní touto vakcínou.

BERLÍN 30. marca (SITA/AP) – Vo viacerých nemeckých spolkových krajinách znova dočasne pozastavili podávanie vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca osobám mladším ako 60 rokov. Dôvodom sú opätovné správy o prípadoch krvných zrazenín po očkovaní touto vakcínou.

Ako prvá sa k tomuto kroku odhodlala spolková krajina Berlín. Po nej prišli s rovnakým rozhodnutím aj v Brandenbursku, Mníchove a Severnom Porýní-Vestfálsku. Celkovo sú tieto oblasti domovom takmer tretiny nemeckej populácie.

V Nemecku doteraz podali asi 2,7 milióna dávok vakcíny AstraZeneca. Inštitút Paula Ehrlicha, národný regulačný orgán pre očkovacie látky, informoval o 31 prípadoch zriedkavých krvných zrazenín u ľudí, ktorým nedávno aplikovali vakcínu. Deväť z týchto osôb zomrelo. Ako ďalej uviedol spomenutý orgán, väčšinu zo spomenutých 31 prípadov s výnimkou dvoch tvoria ženy vo veku od 20 do 63 rokov.

Výskyt zriedkavého typu krvnej zrazeniny v mozgu, známeho aj ako mozgová žilová sínusová trombóza, viedol tento mesiac niekoľko európskych krajín k dočasnému pozastaveniu používania spomenutej vakcíny.

Európska lieková agentúra po preskúmaní odborníkmi odporučila pridanie varovaní o možných zriedkavých vedľajších účinkoch k informáciám o vakcíne poskytnutým pacientom a lekárom. Väčšina európskych krajín sa následne k očkovaniu látkou AstraZeneca vrátila.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 31. marca 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.