Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Varovanie gynekológov. 6 menštruačných problémov, ktoré by ste nemali ignorovať

reklama:
Varovanie gynekológov.  6 menštruačných problémov, ktoré by ste  nemali ignorovať

Ženy by mali venovať osobitnú pozornosť, ak majú problémy s menštruáciou a problémy počas menštruačného cyklu. Gynekológovia odporúčajú ženám, aby tieto nepravidelné príznaky neignorovali. Zmeškaný cyklus alebo nadmerné alebo znížené krvácanie môžu byť spôsobené vážnymi problémami.

Chýbajúca menštruácia

Ak je vaša menštruácia vynechaná viackrát a nie ste tehotná, mali by ste sa nechať skontrolovať. Môže to byť spôsobené hormonálnou nerovnováhou, problémami so štítnou žľazou, nadmerným cvičením alebo diétou, stresom alebo dokonca predčasnou menopauzou. Mali by ste tiež podstúpiť krvný test na kontrolu hladín hormónov a štítnej žľazy a lekár vám môže odporučiť testovanie na polycystické ochorenie vaječníkov.

Náhle a intenzívne záchvaty

Pokiaľ vám kŕče spôsobujú neznesiteľnú bolesť, možno trpíte endometriózou. Endometrióza je zdravotný stav, pri ktorom bunky, ktoré rastú vo vnútri maternice, začínajú rásť z vonkajšej steny a môžu viesť k abnormálnej a silnej bolesti. Príznaky sa môžu objaviť kedykoľvek a väčšina žien, u ktorých je diagnostikovaný tento problém, mávajú bolestivé obdobia od svojich najmladších rokov.

Abnormálne krvácanie

Pri užívaní antikoncepčných tabliet môže byť nadmerné krvácanie medzi cyklami normálne. Napriek tomu by ste mali navštíviť svojho lekára. Ak tomu tak nie je, možno trpíte fibroidmi, ovariálnymi cystami alebo dokonca rakovinovými bunkami. Nadmerné krvácanie alebo cyklus, ktorý trvá dlhšie ako 10 dní. Čo treba považovať za nadmerné krvácanie? Pokiaľ potrebujete každú hodinu meniť svoje hygienické vložky, môžete nadmerne krvácať. Môže to byť známka určitých ochorení, ako sú fibroidy, polypy alebo adenomyóza (kde endometrium rastie vo vnútri svalových stien maternice), a spôsobujú anémiu. Okamžite by ste mali navštíviť lekára.

Neznesiteľné príznaky predmenštruačného syndrómu

Predmenštruačná dysfónia, oveľa horší stav ako klasická PMS. Vyznačuje sa abnormálnou chuťou do jedla, veľkou úzkosťou, výkyvmi nálady, depresiou a stratou kontroly. Tieto príznaky môžu byť veľmi nepríjemné, ale užívanie antidepresív počas 2 týždňov alebo 1 mesiaca môže tento stav uľaviť.

„Problematické“ hormóny

Niektoré zdravotné stavy sa môžu v priebehu menštruácie výrazne zhoršiť. Napríklad ak trpíte astmou a jeden týždeň pred menštruáciou sa cítite naozaj zle, mali by ste vedieť, že to nie je náhoda. Ak chcete zmierniť príznaky, navštívte svojho lekára a ten vám predpíše nejaké lieky, ktoré vám pomôžu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 22. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.